Dodaj upozorenje o ceni

Cena zlata u evrima dostigla najvišu vrednost u istoriji

Objavio Daniel Voloscsuk u kategoriji Vesti na dan 29.10.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
252922 RSD/oz
  
+ 769 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3328 RSD/oz
  
+ 49 RSD
Zlatna poluga u članku o ceni zlata u evrima.

U poslednjih nekoliko dana cena zlata u evrima stalno raste. Ali 26. oktobra 2023. g. ona je dostigla najvišu vrednost od 1999, kada je stvorena zajednička valuta – 1885,18 evra za jednu finu uncu.

Više o ovoj temi: Investiciono zlato kao čuvar kupovne moći u Evropi – evo i zašto

Ne gubi samo evro kupovnu moć. Cena zlata dostigla je istorijski maksimum i u drugim svetskim valutama. Pogledajmo koji su osnovni razlozi za to i šta se može očekivati.

Devalvacija evra i usporavanje ekonomije

Oporavak Evrope nakon pandemije je veoma težak. To se vidi po ozbiljnom padu proizvodnje u zemljama poput Nemačke, Francuske i Italije, koje zajedno čine 55% ekonomije Unije. PMI indeks, kojim se mere očekivanja realnog sektora o stanju ekonomije u budućnosti – iznosi ispod 50 odsto u poslednjih pet meseci zaredom. Svaka vrednost niža od 50 odsto ukazuje na pad ekonomije.

Više o ovoj temi: Nemačka ušla u tehničku recesiju

Štaviše, neke od zemalja u Evropskoj uniji već su u recesiji. Među njima je i Nemačka, najveća ekonomija ujedinjene Evrope. Druge trenutno beleže po jedan kvartal pada i još uvek tehnički nisu u recesiji. Međutim, može se očekivati da će visoke kamatne stope dovesti do krize. Čak i pre nego što će ona zvanično biti potvrđena, slabljenje na Starom kontinentu je očigledno.


Istovremeno, visoka inflacija u Evropi, izazvana veštačkim zadržavanjem kamatnih stopa i štampanjem evra, još uvek podriva kupovnu moć na kontinentu. Merena indeksom potrošačkih cena, ona je više nego duplo veća od one ciljane ECB. S obzirom na to i anemičan rast u samoj monetarnoj uniji, evrozona je na pragu stagflacije.

Usled ovih kretanja, samo od jula dosad evro je izgubio nešto iznad 6% svoje vrednosti u odnosu na dolar.

Cena zlata u drugim valutama

Ali cena zlata ne beleži rekord samo u evrima. Ovaj žuti metal beleži maksimalne vrednosti i u drugim valutama, kao što su britanska funta, kineski juan, australijski dolar, japanski jen i turska lira. Jedini izuzetak je američki dolar, zbog njegove vrednosti koja je još uvek veća u odnosu na ostale.


Merene kroz unce zlata, sve ove valute su potpuno obezvređene tokom vremena. Na primer, britanska funta izgubila je preko 99% svoje vrednosti u odnosu na zlato od 1970. g. naovamo. Slična je situacija kada merimo njihovu kupovnu moć u odnosu na ovaj metal.

Zlato u vreme rata

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu februara 2022. g., cena zlata u svim glavnim valutama (evro, američki dolar, britanska funta, japanski jen i dr.) dostigla je najviše vrednosti u istoriji.

Više o ovoj temi: Finansijske sankcije protiv Rusije – efekti u sadašnjosti i budućnosti

Danas, po izbijanju sukoba u pojasu Gaze, situacija je slična. Nakon početka sukoba 7. oktobra, cena zlata dostigla je već navedene maksimalne vrednosti u većini vodećih valuta. U tome nema ničeg čudnog. Zlato je sigurna aktiva (safe-haven na engleskom) i ozbiljni sukobi uvek se odražavaju na njegovu cenu.

Takvog je mišljenja i Svetski savet za zlato. Po rečima njihovog višeg analitičara Johana Palmberga:

Zlato, verovatno zbog priliva investicija, reaguje na povećani geopolitički rizik.

Tako da trenutno sve više faktora utiče uglavnom pozitivno na cenu zlata.

Zašto zlato sija kao sigurna aktiva?

U kontekstu pada ekonomija i proizvodnje i visoke inflacije, kao i zbog rastuće geopolitičke napetosti, investiciono zlato je trenutno jedan od najstabilnijih investicionih instrumenta na tržištu. Ovo nije samo pretpostavka. Cena zlata u evrima porasla je za 10,8% samo od početka 2023. g. Stoga nije slučajno što potražnja za zlatom i dalje raste, ne samo na globalnom nivou, već i u Srbiji.

Više o ovoj temi: Najpopularniji proizvodi od investicionog zlata u Srbiji u prvom kvartalu

Tokom prošle godine investiciono zlato je druga najomiljenija aktiva Amerikanaca, odmah posle nekretnina. Interesantno je što se čak i milenijalci okreću žutom metalu. Ovde želimo da se osvrnemo i na tendenciju centralnih banaka koje takođe povećavaju svoje zlatne rezerve i vraćaju ih nazad. Tokom prošle godine bili smo svedoci rekordne kupovine, a one ostaju stabilne i sada.

Više o ovoj temi: Srebro: skriveni stub finansijske stabilnosti

Pored zlata i srebro takođe stoji odlično. Njegova cena u evrima porasla je za više od 12% tokom poslednje godine. Primetne su vrlo interesantne tendencije na tržištu ovog belog metala. Nedavno ih je Daniel Vasilev, naš glavni ekonomista za Jugoistočnu Evropu, razmotrio u članku iznad. A kroz istoriju rast cene zlata deluje kao luk koji izbacuje uvis i srebrnu strelu.

 

Cena zlata (XAU-RSD)
252922 RSD/oz
  
+ 769 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3328 RSD/oz
  
+ 49 RSD

Možda biste voleli da pročitate i