Dodaj upozorenje o ceni

Najpopularniji proizvodi od investicionog zlata u Srbiji u prvom kvartalu

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Lične finansije, Vesti, Analiza na dan 24.04.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD
Investiciono zlato, Srbija, zlatnik austrijski dukat Franc Jozef

Potražnja za investicionim zlatom u Srbiji i dalje raste i u prvom kvartalu 2023. g., po podacima Tavex-a. Tako i Srbija prati svetske trendove od kraja prošle godine. U trećem I četvrtom kvartalu kupovina zlatnih poluga i zlatnih kovanica na svetskom nivou nadmašila je 300 tona. Poređenja radi, po podacima Svetskog saveta za zlato  prosečna vrednost za proteklih sedam godina je približno 50% niža.

U prva tri meseca cena zlata porasla je za 5,7% u evrima. Treba imati u vidu da vrednost investicionih zlatnih proizvoda u Srbiji zavisi od promena kod ovog metala u evrima, a ne u američkim dolarima. A ova rastuća cena zlata duguje se rastu potražnje u uslovima  finansijske krize koja je počela početkom marta u SAD i dovela do bankrota Credit Suisse u Švajcarskoj. 

Više o ovoj temi: Investiciono zlato kao čuvar kupovne moći u Evropi – evo i zašto

Pre nego što ćemo se upoznati sa najpopularnijim proizvodima, vredi podsetiti se dveju specijalnih kovanica, koje se zamalo nisu našle na ovom spisku. To su francuski franci Napoleon i Marianne nominalne vrednosti od 20 franaka, kao i austrougarski dukat sa likom cara Franca Jozefa, čija je nominalna vrednost 20 franaka, odnosno 8 forinti. Sve tri kovanice sadrže po 5,8 grama čistog zlata čistoće .900. Pošto je zlato mek metal i može relativno lako doći do oštećenja, istorijske zlatne kovanice koje su se koristile u prometu sadrže primese drugih metala da bi se povećala njihova otpornost.

Više o ovoj temi: Francuski franak – zlatnik koji je pokretao evropsku trgovinu

A sada, evo rang-liste pet najpopularnijih vrsta investicionog zlata u Srbiji u prva tri meseca ove godine.

1.     Zlatnici austrijski dukat Franc Jozef

Investicioni zlatnici austrijski dukat Franc Jozef bili su najpopularniji proizvodi kod nas u prvom kvartalu i generalno spadaju u najtraženije. To naročito važi za „mali“ zlatnik od jednog dukata, koji je najpoznatiji investicioni zlatnik kod nas, ali i za „veliki“, čija je nominalna vrednost četiri dukata.

Više o ovoj temi: Austrijski dukat – priča o jednom od najpopularnijih zlatnika na svetu

Lako se može objasniti i zašto. Ovi najpopularniji austrijski zlatnici traženi su i u celom svetu. Istorijske kovanice imaju primat zbog visokog sadržaja čistog zlata (čistoće .986) i svoje izuzetno kvalitetne izrade. I danas se proizvode bez ikakvih razlika u odnosu na original koji je iskovan u Austrijskoj kovnici novca (Münze Österreich) 1872. godine. Na taj način predstavljaju uspomenu na Austrougarsku monarhiju i dane zlatnog standarda.

Lice zlatnika od 4 austrijska dukata Franc Jozef

Na njihovoj prednjoj strani je lik Franca Jozefa, poslednjeg vladara ove monarhije. Na oba portreta on je prikazan sa izuzetnim detaljima kao mladi vladar. Umetnička izrada nesumnjivo je jedan od činilaca koji doprinose velikom interesovanju za zlatnike austrijski dukat.

Proizvođač
Münze Österreich
Ukupna težina/težina čistog zlata (1 i 4 dukata):
3,49/3,44 g 13,96/13,77 g
Čistoća:
986
Prečnik:
20 mm 39,7 mm

2.     Zlatne poluge Valcambi težine 10, 20 i 31,1 g

U Švajcarskoj se prerađuje oko 70% zlata na svetskom nivou, a od toga 90% prolazi kroz samo šest rafinerija. Najveća među njima, a i u svetu, jeste Valcambi, a nešto iza nje je PAMP, gde se proizvode druge popularne poluge – Fortuna. Investicione zlatne poluge koje proizvodi Valcambi su među najpopularnijima i najtraženijima. Ugled koji uživaju tamošnje kompanije je garancija visokog kvaliteta njihovih proizvoda.

Više o ovoj temi: Kako je švajcarski Valcambi postao najveća rafinerija zlata na svetu

Ali osim toga sve zlatne poluge koje se proizvode u Švajcarskoj poseduju pečat „ESSAYEUR FOUNDEUR”. Daje ga nezavisni procenitelj i on je garancija čistoće zlata. Poluga se isporučuje u providnom zapečaćenom pakovanju, koje je zaštita od falsifikovanja. U njemu je sertifikat autentičnosti, koji sadrži jedinstveni serijski broj, težinu, čistoću zlata i pečat kontrolnog tela.

Proizvođač:
Valcambi
Težina:
100 g, 50 g, 31,1 g (jedna fina unca)
Čistoća:
999,9

3.     Bečka filharmonija (jedna unca)

Bečka filharmonija je možda najpopularniji zlatnik kako u svetu, tako i u Srbiji. Kao simbol jedne od najlepših umetnosti i zlatne kulturne prošlosti i sadašnjosti Austrije, gde su stvarali kompozitori poput Mocarta, Štrausa, Betovena i dr., od svog pojavljivanja 1989. g. ovaj zlatnik u više navrata proglašavan je najprodavanijim zlatnikom na svetskom nivou od strane Svetskog saveta za zlato. I prošla godina potvrdila je taj njegov status traženog sredstva za čuvanje kupovne moći, a to pokazuje i prvi kvartal 2023. g.

Zlatnik Bečka filharmonija od jedne unce

Mnogo je činilaca koji utiču na popularnost Bečke filharmonije koja se proizvodi od čistog zlata (čistoće 999,9). Ona je još jedan proizvod Austrijske kovnice novca koji spada u najstarije na svetu. Nagrađivana je za izuzetan dizajn glavnog gravera Austrije Tomasa Pesendorfa, a na njenoj prednjoj strani prikazan je simbol Bečke filharmonije – orgulje u Zlatnoj dvorani, dok je na zadnjoj strani prikazano osam muzičkih instrumenata: četiri violine, violončelo, bečki rog, fagot i harfa. Osim toga, Bečka filharmonija je prva zlatna kovanica koja je zakonsko platno sredstvo i ima nominalnu vrednost u evrima.

Proizvođač
Münze Österreich
Težina:
31,1 gram
Čistoća:
999,9
Prečnik:
37 mm

4.     Tavexove poluge od 1 g – paket

Zlatni paket Tavexovih poluga od 1 g je najdostupniji način da uđete u svet fizičkog investicionog zlata. To je najjeftinije investiciono zlato po gramu u Evropi i proizvodi ga rafinerija Nadir, akreditovana po standardu London Bullion Market Association dobre isporuke.

Predstavljamo ga našim klijentima jer verujemo da je najbolji način da se čovek upozna sa ulaganjem u zlato tako što će realno početi da štedi u žutom metalu. Sukcesivnom kupovinom u roku od godinu dana ulagač lakše postiže prosečnu cenu.

Ali zašto govorimo o paketu? Jer mesečnom kupovinom poluge tokom dvanaest uzastopnih meseci dobijate trinaestu na poklon! Program važi za maksimum pet poluga mesečno.

Tavexova poluga takođe poseduje sertifikat autentičnosti. Na njemu su navedeni težina, čistoća i jedinstveni serijski broj, kao i pečat nezavisnog procenitelja kvaliteta.

Proizvođač:
Nadir Allgemeine
Težina:
1 gram
Čistoća:
999,9

5.     Zlatna poluga PAMP Fortuna (2,5 g)

Na poslednjoj Tavexovoj rang-listi najvećih rafinerija i kovnica novca švajcarska rafinerija PAMP zauzima deveto mesto. Pored drugih inovacija, oni su prvi koji uvode umetnički dizajn kod investicionih zlatnih poluga. U prikazu lika starorimske boginje sreće Fortune oni kombinuju svetski priznate proizvode za čuvanje kupovne moći, otmenost i simboliku. Više o njenom liku, kao i priču o njemu možete videti u povezanom članku ispod.

Investiciona zlatna poluga PAMP Fortuna

Više o ovoj temi: Moćne dame u svetu investicionog zlata

Na srpskom tržištu nudimo zlatne poluge Fortuna težine od 1 do 100 g, ali prema našim podacima varijanta sa težinom od 2,5 g čistog zlata (čistoće .9999) je bila među najtraženijima u Srbiji u prva tri meseca. Ona je veoma dostupna – u trenutku pisanja košta nešto iznad 21.000 dinara. Osim što čuva vrednost, zlatna poluga PAMP Fortuna je jako dobar izbor za poklon.

Proizvođač:
PAMP
Težina:
2,5 grama
Čistoća:
999,9
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i