Dodaj upozorenje o ceni

Najpopularniji proizvodi od investicionog zlata u Srbiji

Objavio Drago Matovic u kategoriji Analiza na dan 29.01.2024
Cena zlata (XAU-RSD)
252640 RSD/oz
  
+ 487 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3299 RSD/oz
  
+ 20 RSD
Proizvodi od investicionog zlata

Najpopularniji proizvodi od investicionog zlata u Srbiji – 2023 Tražnja za investicionim zlatom u Srbiji je stabilna, a investitori pokazuju nove trendove i tendencije u prva dva kvartala 2023. godine. 

Interesovanje za investicionim zlatom u Srbiji u drugom kvartalu 2023. godine je bilo stabilno, i ostalo je na istom nivou kao prošle godine. Tavexovi podaci ukazuju da su pojedinci u Srbiji kupovali iste količine kao i tokom 2022. godine. 

Jedan novitet je to što se percepcija srpskih investitora promenila, jer su u prethodnoj godini najpopularniji proizvodi bili manjih težina – na primer, poluge od 1, 2.5, 5 grama. 

Dok podaci iz prva dva kvartala 2023. pokazuju da srpski investitori gravitiraju ka većim proizvodima kao što su Valcambi ili Argor-Heraeus zlatne poluge od 50-100 grama. 

Jedan stalni trend u Srbiji je ogromna tražnja za austrijskim dukatima Franc Jozef. Tokom 2022, austrijska kovnica nije proizvodila ove zlatne dukate i često su bili nedostupni.

Tražnja za ovim zlatnicima nije oslabila tokom perioda nestašice, što je dovelo do značajnog skoka cene dukata. Sada, kada su dukati ponovno dostupni, cene su se smanjile, dok tražnja nije. 

Ukupna globalna tražnja za žutim metalom i dalje raste, u prva dva kvartala 2023. je skočila za 8%. Tražnja za investicionim zlatnim polugama i kovanicama je značajno iznad svog petogodišnjeg proeska. Ukupna svetska ponuda zlata je porasla za 6% u 2023. godini, prema podacima Svetskog saveta za zlato. 

A sada, evo rang-liste pet najpopularnijih vrsta investicionog zlata u Srbiji u 2023. godini: 

50g/100g Valcambi/Argor-Heraeus zlatne poluge 

U Švajcarskoj se prerađuje oko 70% zlata na svetskom nivou, a od toga 90% prolazi kroz samo šest rafinerija. Najveća među njima, a i u svetu, jeste Valcambi, a nešto iza nje je Argor-Heraeus, koja je sedma najveća rafinerija na svetu.

Investicione zlatne poluge koje proizvodi Valcambi i Argor-Heraeus su među najpopularnijima i najtraženijima. Ugled koji uživaju tamošnje kompanije je garancija visokog kvaliteta njihovih proizvoda. 

Ali osim toga sve zlatne poluge koje se proizvode u Švajcarskoj poseduju pečat „ESSAYEUR FOUNDEUR”. Daje ga nezavisni procenitelj i on je garancija čistoće zlata. Poluga se isporučuje u providnom zapečaćenom pakovanju, koje je zaštita od falsifikovanja. U njemu je sertifikat autentičnosti, koji sadrži jedinstveni serijski broj, težinu, čistoću zlata i pečat kontrolnog tela. 

 

Proizvođač:  Težina  Čistoća  Dimenzije 
Valcambi  100-50g  999.9  47mm dužina,
27mm širina 
Argor-Heraeus  100-50g  999.9  49.7mm dužina
28.5mm širina  

Valcambi-100g,Argor-100g

Bečka filharmonija (jedna unca) 

Bečka filharmonija je možda najpopularniji zlatnik kako u svetu, tako i u Srbiji. Kao simbol jedne od najlepših umetnosti i zlatne kulturne prošlosti i sadašnjosti Austrije, gde su stvarali kompozitori poput Mocarta, Štrausa, Betovena i dr., od svog pojavljivanja 1989. g. ovaj zlatnik u više navrata proglašavan je najprodavanijim zlatnikom na svetskom nivou od strane Svetskog saveta za zlato. I prošla godina potvrdila je taj njegov status traženog sredstva za čuvanje kupovne moći, a to pokazuju i prva dva kvartala 2023. g. 

Više o ovoj temi:  Zlatna Bečka filharmonija beleži rekordnu tražnju

Mnogo je činilaca koji utiču na popularnost Bečke filharmonije koja se proizvodi od čistog zlata (čistoće 999,9). Ona je još jedan proizvod Austrijske kovnice novca koji spada u najstarije na svetu.

Nagrađivana je za izuzetan dizajn glavnog gravera Austrije Tomasa Pesendorfa, a na njenoj prednjoj strani prikazan je simbol Bečke filharmonije – orgulje u Zlatnoj dvorani, dok je na zadnjoj strani prikazano osam muzičkih instrumenata: četiri violine, violončelo, bečki rog, fagot i harfa. Osim toga, Bečka filharmonija je prva zlatna kovanica koja je zakonsko platno sredstvo i ima nominalnu vrednost u evrima. 

Proizvođač  Težina  Čistoća  Prečnik 
Münze Österreich  31.1g (unca)  999.9  37mm  

Zlatna kovanica becka filharmonija

Valcambi/Argor-Heraeus zlatne poluge od 10g 

Nije iznenađenje što švajcarski proizvođači ponovo zauzimaju mesto na ovoj listi, ovoga puta sa proizvodima manjih težina. Srpski investitori gravitiraju ka švajcarskim rafinerijama jer su one poznate po svojem kvalitetu, autentičnosti, čistoći i pakovanju.  

Sve zlatne poluge koje se proizvode u Švajcarskoj poseduju pečat „ESSAYEUR FOUNDEUR”. Daje ga nezavisni procenitelj i on je garancija čistoće zlata. Poluga se isporučuje u providnom zapečaćenom pakovanju, koje je zaštita od falsifikovanja. U njemu je sertifikat autentičnosti, koji sadrži jedinstveni serijski broj, težinu, čistoću zlata i pečat kontrolnog tela. 

Proizvođač  Težina  Čistoća  Dimenzije 
Valcambi  10g  999.9  25.3mm dužina
15.2mm širina 
Argor-Heraeus  10g  999.9  31.5mm dužina
18.5mm širina 

Valcambi-10g,Argor-10g

Zlatnici austrijski dukat Franc Jozef 

Još jedan austrijski zlatnik na spisku. Investicioni zlatnici austrijski dukat Franc Jozef bili su najpopularniji proizvodi kod nas u prvom kvartalu i generalno spadaju u najtraženije. To naročito važi za „mali“ zlatnik od jednog dukata, koji je najpoznatiji investicioni zlatnik kod nas, ali i za „veliki“, čija je nominalna vrednost četiri dukata. 

Lako se može objasniti i zašto. Ovi najpopularniji austrijski zlatnici traženi su i u celom svetu. Istorijske kovanice imaju primat zbog visokog sadržaja čistog zlata (čistoće .986) i svoje izuzetno kvalitetne izrade.

Više o ovoj temi: Austrijski dukat – priča o jednom od najpopularnijih zlatnika na svetu

I danas se proizvode bez ikakvih razlika u odnosu na original koji je iskovan u Austrijskoj kovnici novca (Münze Österreich) 1872. godine. Na taj način predstavljaju uspomenu na Austrougarsku monarhiju i dane zlatnog standarda.  

Na njihovoj prednjoj strani je lik Franca Jozefa, poslednjeg vladara ove monarhije. Na oba portreta on je prikazan sa izuzetnim detaljima kao mladi vladar. Umetnička izrada nesumnjivo je jedan od činilaca koji doprinose velikom interesovanju za zlatnike austrijski dukat. 

Proizvođač  Težina  Čistoća  Prečnik 
Münze Österreich  3,49/3,44g – 1 dukat
13,96/13,77g 4 dukata 
986  20mm – 1 dukat
39,7mm – 4 dukata 

Dukat Franc Jozef

Tavexove poluge od 1g – paket 

Zlatni paket Tavexovih poluga od 1 g je najdostupniji način da uđete u svet fizičkog investicionog zlata. To je najjeftinije investiciono zlato po gramu u Evropi i proizvodi ga rafinerija Nadir, akreditovana po standardu London Bullion Market Association dobre isporuke. 

Predstavljamo ga našim klijentima jer verujemo da je najbolji način da se čovek upozna sa ulaganjem u zlato tako što će realno početi da štedi u žutom metalu. Sukcesivnom kupovinom u roku od godinu dana ulagač lakše postiže prosečnu cenu. 

Ali zašto govorimo o paketu? Jer mesečnom kupovinom poluge tokom dvanaest uzastopnih meseci dobijate trinaestu na poklon! Program važi za maksimum pet poluga mesečno. 

Tavexova poluga takođe poseduje sertifikat autentičnosti. Na njemu su navedeni težina, čistoća i jedinstveni serijski broj, kao i pečat nezavisnog procenitelja kvaliteta. 

Proizvođač  Težina  Čistoća 
Nadir Rafinerija  1g  999.9 

 

Tavex zlatna poluga od 1 gram

 

Cena zlata (XAU-RSD)
252640 RSD/oz
  
+ 487 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3299 RSD/oz
  
+ 20 RSD

Možda biste voleli da pročitate i