Dodaj upozorenje o ceni

Zlatna Bečka filharmonija beleži rekordnu potražnju 2022. g.

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 23.12.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD
Zlatnik Bečka filharmonija

Kovanica Bečka filharmonija jedan je od najpopularnijih investicionih proizvoda kod nas po rezultatima našeg poslednjeg rangiranja. Štaviše, podaci Austrijske kovnice novca (Münze Österreich) pokazuju da je to najtraženija kovanica u celoj Evropi i Japanu, a od svog pojavljivanja 1989. više puta je proglašavana najprodavanijim zlatnikom u svetu od strane Svetskog saveta za zlato. Ona zadržava taj svoj status i 2022. g., kada se njen proizvođač suočava sa neviđeno visokim interesovanjem za investicionim zlatom.

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Glavni izvršni direktor ove institucije Gerhard Starsih za Reuters komentariše:

Potražnja za zlatom nikad nije bila ovako velika, kao ove godine. Trenutno je svaki zlatnik koji se proizvede već prodat. U ovom trenutku možemo da prodajemo tri puta veće količine od onoga koliki je naš proizvodni kapacitet.

Ovo veliko interesovanje dovelo je do stalnih redova ispred prodavnice ove kovnice novca poslednjih meseci. Nešto ranije tokom 2022. g. se nešto slično dogodilo sa austrijskim dukatom, opet zbog visoke potražnje. To je bilo primetno i kod drugih rafinerija kao što je švajcarski Valcambi.

Kapacitet Austrijske kovnice novca – prodaja zlatnika Bečka filharmonija

Da bi se ova izjava direktora institucije sagledala u širem kontekstu, treba znati da Austrijska kovnica novca ima zavidan proizvodni kapacitet od 350 miliona kovanica godišnje. Tokom 2021. g. prodato je ukupno 1,6 miliona zlatnika Bečka filharmonija različitih nominalnih vrednosti ukupne težine od gotovo 900 hiljada unci, što je skoro 28 tona zlata. Osim toga, Münze Österreich je prodala preko 63 hiljade unci (1,9 tona) ponovljenih izdanja uglavnom Austrijskog dukata, ali i talira sa likom Marije Terezije, kao i 627.000 unci (19,5 tona) zlatnih poluga. Tako ukupni kapacitet za proizvodnju zlata iznosi preko 50 tona, pri čemu u tu brojku ne ulazi kolekcionarski novčići.

Opet da bismo stekli uvid o količinama, treba uzeti u obzir i tempo rasta proizvodnje i prodaje u protekle tri godine. Oni su takođe impresivni, naročito kad se ima u vidu da je od 2019. do danas prodato više investicionog zlata nego u celom periodu između 2013. i 2018. g. U prvih jedanaest meseci tekuće godine prodaja prelazi 1,8 miliona unci zlata. Ukoliko se ova izuzetna tendencija nastavi i u decembru, kao što to obično biva, jer tada raste potražnja za investicionim zlatom koje se kupuje kao poklon, Austrijska kovnica novca može nadmašiti i rekordnu 2009. g., kada je prodato 2 miliona unci.

Tabela: Prodaja kovnice Münze Österreich prema težini i prihodi u evrima tokom vremena

Godina Bečka filharmonija Austrijski dukat i talir Marije Terezije Zlatne poluge
hiljade unci tone miliona evra hiljade unci hiljade unci tone miliona evra
2019. 210,6 5,9 259,4 101 2,8 127
2020. 839,5 23,7 1255,4 18 472 13,3 729
2021. 899,6 27,9 1392 63,1 627 17,7 965

Izvor: Godišnji izveštaj Austrijske kovnice novca za 2021.

Konkretno, vezano za Bečku filharmoniju vidimo da je potražnja porasla za 7% u poslednje dve godine i za impresivnih 330% između 2019. i 2021. g. I ove godine bićemo svedoci novog apsolutnog rekorda u proizvodnji i prodaji, koji, međutim, neće biti dovoljan da bi zadovoljio interesovanje na tržištu.

Rezultati Austrijskog dukata

Austrijski dukat je drugi izuzetno popularan proizvod kod nas. Za razliku od Bečke filharmonije, on se tokom istorije koristio kao zvanična valuta u Austrougarskoj do Prvog svetskog rata, kada je demonetizovan. Ali zbog interesovanja za njega Münze Österreich je obnovila kovanje istog, koristeći poslednje kalupe sa 1915. g. Iz tog razloga svi dukati proizvedeni nakon Velikog rata i dalje nose ovu godinu, iako se proizvodnja nastavlja i danas.

Više o ovoj temi: Austrijski dukat – priča o jednom od najpopularnijih zlatnika na svetu

Kao i potražnja za Bečkom filharmonijom i potražnja za dukatom na svetskom nivou skočila je i tokom poslednje dve godine beleži rast od 250%. Tako su kovanice od jednog i četiri dukata još jedan instrument za štednju, sa čijom isporukom ova kovnica novca ima poteškoća.

Zašto se kupuje investiciono zlato generalno, a posebno Bečka filharmonija?

Prema direktoru kovnice Münze Österreich, interesovanje za njihove proizvode od zlata postaje sve veće nakon zatvaranja ekonomija. A po Starsihovim rečima od tada do danas pojedini fenomeni ga samo povećavaju:

To je kaskada. Počelo je sa korona krizom i pandemijom, kada su ljudi postali uznemireni. Zatim je u februaru Rusija napala Ukrajinu, što je ponovo povećalo prodaju. Rastuća inflacija u leto i jesen dala je dodatni manji podsticaj.

Drugim rečima, zlato se i dalje posmatra kao stabilno sredstvo u vreme geopolitičke nestabilnosti i kao spasonosno sredstvo u slučaju inflacije. Žuti metal tradicionalno uspešno čuva kupovnu moć tokom krize. Zato će potražnja za njim, koja je u prvom kvartalu dostigla najveću vrednost u poslednje četiri godine, verovatno ostati velika i kada uđemo u sledeću recesiju. Kao što smo komentarisali u ovom članku, očekujemo da ona bude praćena konstantno visokom inflacijom.

Austrijska kovnica novca nije jedini proizvođač koji beleži rekordnu prodaju tokom 2022. U prvoj polovini godine bili smo svedoci izuzetno ubrzanog tempa rasta potražnje za američkim zlatnim orlom. Samo u maju ona je bila za 400% veća od prosečne u prethodnih pet godina pre pandemije.

Više o ovoj temi: Prodaja američkog Zlatnog orla porasla više od šest puta

Kovnica novca u Pertu (Perth Mint) je 2021. g. zabeležila najjaču prodaju investicionog zlata u protekloj deceniji. Verovatno će ova godina biti još bolja za ovu instituciju. Razlog – i ona beleži kontinuirani rast potražnje, a oktobar je bio najbolji mesec u prodaji zlata u njenoj istoriji dugoj 123 godine.

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i