Dodaj upozorenje o ceni

Zlato – druga najomiljenija aktiva Amerikanaca

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Lične finansije, Vesti na dan 31.05.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD
Vaga predstavlja odnos zlata i nekretnina

Više od četvrtine stanovnika SAD je navelo da najradije ulažu svoja sredstva u zlato, navodi se u poslednjem Galupovom istraživanju objavljenom u maju. Za 26% ispitanika ovaj žuti metal je najbolja moguća dugoročna investicija. Štaviše, udeo onih koji veruju u zlato udvostručio se u poređenju sa rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja, kada je za zlato glasalo 15% ispitanika.

Tako ovaj metal dolazi na drugo mesto među najomiljenijim aktivama, ostavljajući iza sebe akcije i uzajamne fondove. Broj onih koji su glasali za njih je u blagom padu – sa 24% prošle godine u odnosu na 18% danas. Zlato je veći deo perioda nakon 2014. bio na trećem mestu stanovništva SAD. Moguće objašnjenje je to što je nakon 2012. g. cena zlata beležila pad. Pala je na minimum u odnosu na dolar početkom 2016. g. U tom trenutku činilo se da su akcije dobra investicija. Kretanje dveju aktiva možete videti u povezanom članku ispod.

Više o ovoj temi: Akcije, zlato i inflacija: Šta se događa kad kamata raste?

Ali tokom poslednje godine, sa značajnim rastom ekonomske nesigurnosti, a imajući u vidu i visok javni i potrošački dug, Amerikanci se okreću sigurnosti zlata. Uostalom, isto to čine i Nemci, kao što smo nedavno komentarisali. To ne čudi, imajući u vidu stabilnost ovog metala u kriznim vremenima. Rast poverenja u zlato nije promakao ni analitičarima Galupa, koji navode da:

Zlato je na dobitku otkad se poverenje u nekretnine i akcije u padu. To se obično dešava u vreme ekonomske recesije ili pada poverenja, kao što se dogodilo u vreme Velike recesije i danas ponovo.

Na čelu i na začelju – najomiljenije i najmanje omiljene aktive

Na prvom mestu ostaju nekretnine. Ali značajno manji broj ljudi ih smatra najboljom investicijom u dugoročnom planu u odnosu na prethodnu godinu. Udeo onih koji su glasali za njih smanjuje se sa 45 na 34% u ovom istraživanju.

Infografika: Koja je najbolja dugoročna investicija za Amerikance


Ovaj pad je potpuno razumljiv. U detaljnoj analizi naveli smo da je u poslednjih godinu i po dana dostupnost nekretnina opala zbog kombinacije:

  • Skoka kamata na hipotekarne kredite;
  • Visoke inflacije;
  • Izuzetno visoke apsolutne cene nekretnina.

Više o ovoj temi: Uživo iz SAD: Kako u realnom vremenu puca balon nekretnina

Na začelju ove liste ostaju dugoročna štednja i obveznice. Tokom godina njih navodi prosečno oko 12, odnosno 6% ispitanika.

Zlato i kriptovaluta

Da li Amerikanci smatraju bitkoin „digitalnim zlatom“? Odgovor je pre negativan. U anketi polovina ispitanika dobija mogućnost da označi „kriptovalute“ kao instrument kome bi dugoročno ukazali poverenje. Ostalima su ponuđene samo konvencionalne vrste ulaganja. Rezultati pokazuju da onda kada su kriptovalute uključene kao jedan od mogućih odgovora, udeo onih koji biraju zlato opada samo za 1 odsto. Dok udeo onih koji glasaju za nekretnine i štedne uloge upada za 4 odsto, a akcije i uzajamni fondovi gube 3 odsto.

Tabela: Kako kriptovalute menjaju udeo kod omiljenih aktiva

Aktiva Sa kriptovalutom Bez odgovora kriptovaluta
Nekretnine 38 34
Zlato 25 26
Akcije/ uzajamni fondovi 15 18
Štedni ulozi 9 13
Obveznice 7 7
Kriptovaluta 4

Izvor: Galup

Poverenje u kriptovalute opada. Dok u prošlogodišnjem istraživanju one dobijaju 8% odgovora i vode u odnosu na obveznice, u ovom se broj njihovih pristalica prepolovio, na 4%. Posebno je uočljiv pad u starosnoj grupi između 18 i 49 godina – sa 13% tokom 2022. g. na 5% danas.

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i