Dodaj upozorenje o ceni

Srebro: skriveni stub finansijske stabilnosti

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Analiza na dan 04.01.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
263076 RSD/oz
  
- 1877 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3246 RSD/oz
  
- 108 RSD

Dok su svetla reflektora usmerena na zlato, na tržištima je i dalje primetna rastuća cena srebra. Od početka 2020. g. ovaj beli metal ponovo je postao odličan izbor za investicije, čak i uprkos blagom padu njegove maksimalne cene tokom maja. Samim tim, njegova profitabilnost je drastično porasla. Dok je cena zlata u tom periodu porasla za 16%, a berzanski indeks S&P 500 – za 48%, cena srebra naglo je skočila za 30%. Tako je ono dostiglo svoje najveće vrednosti od 2013 g. naovamo, da bi 2021. blago opao.

Zbog zatvaranja ekonomije 2020. g. ponuda i potražnja ovog metala su opale, za razliku od cene srebra koja je porasla za 27% tokom godine. Među segmentima sa dobrim učinkom bila je potražnja investicionih kovanica i poluga (rast od 8% do 200,5 miliona unce) i potražnja od strane fondova kojima se trguje na berzi (rast od gotovo 300% do milijardu unci – prvi put u istoriji).

Rastuća cena srebra, na kojoj se zasniva i visoka profitabilnost belog metala tokom poslednje godine, nije njegova jedina prednost. Investiciono srebro znatno je jeftinije od zlata kada je reč o srebrnim i zlatnim polugama ili kovanicama iste vrednosti, što ga čini pristupačnijom investicijom.

Neki analitičari pripisuju rastuću cenu srebra njegovom deficitu na tržištu. U ovom članku razmotrićemo tu ideju, kao i druge faktore odgovorne za trenutno povećanje cene srebra. Osim toga, videćemo i aspekte koji utiču na ovaj plemeniti metal u preostalom delu godine.

Tri vrste deficita srebra

Za razumevanje pojedinih tokova na tržištu – sada i ubuduće, mora biti jasno šta znači „deficit“ srebra, kakva vrsta manjka se uočava i otkud on.

Različita tržišta srebra

Ima bar nekoliko vrsta cene zlata. To isto važi i za cenu srebra. To znači da se i njime trguje na različitim tržištima sa različitom potražnjom. Još jednostavnije objašnjeno – kod različitih segmenata ponude i potražnje uočavaju se različiti tokovi. Moguće je da se kod jednog segmenta na tržištu uočava manjak, a da kod drugog ponuda i potražnja budu manje-više ujednačene.

Stoga je, zbog dramatičnog rasta potražnje u nekim investicionim segmentima tokom marta i aprila, kada je samo britanska Royal Mint zabeležila neviđen rast prodaje od 540% u odnosu na isti period 2020. g., rezultat bio deficit mnogih vrsta srebrnih kovanica i poluga, koje kupuju individualni investitori.

Kao što smo isticali i ranije, deficit određenih investicionih proizvoda dovodi do rasta premije, po kojoj se oni prodaju. To je bio slučaj sa zlatnicima Američki orao, čija je premija na prodaju porasla za dva-tri puta iznad standardne, upravo iz razloga što kovnica novca u SAD nije mogla da odgovori na potražnju tokom aprila.

Grafikon 1: Cena srebra

Istovremeno, teško da se može govoriti uopšte o deficitu u periodu od marta do početka aprila 2021. g., jer tada cena srebra beleži slabi pad, pre nego što će opet krenuti nagore. Ili, preciznije rečeno, ne može se govoriti o većem zaostatku u proizvodnji u odnosu na potrošnju od uobičajenog; upravo zato je važno shvatiti principnu razliku izeđu manjka konkretnih investicionih proizvoda od srebra i manjka na tržištu.

Potražnja, ponuda i cena srebra – globalno

Proizvodnja srebra je u hroničnom deficitu u odnosu na njegovu potražnju. Tu razliku, koja iznosi oko 180 miliona unci godišnje (izuzev perioda krize), popunjava staro srebro. Takva situacija se primećuje na tržištu nešto preko 30 godina.

Grafikon 2: Potražnja, ponuda i cena srebra (u milionima unci)

Izvor: Silver Institute, Metals Focus, sopstveni proračuni

Kao što se vidi, gotovo tokom cele poslednje decenije ponuda srebra skoro da nije porasla, bez obzira na promene u ceni. Razlog je što se ono obično prizovodi zajedno sa olovno-cinkovnim, bakarnim i zlatnim rudama. Cena bakra raste, tokom 2021. g., te je vrlo moguće da je ovaj metal talac politike.

U Čileu, koji je jedan od najvećih proizvođača, vlast su preuzeli levičari, koji govore o nacionalizaciji rudarskih kompanija i oduzimanju koncesija. To znači da prognozirani rast proizvodnje bar na ovom tržištu može sasvim izostati, a ti će direktno pogoditi i proizvodnju srebra, u čemu je zemlja lider.

Grafikon 3: Najveći proizvođači srebra

Izvor: Statista

U Meksiku, najvećem proizvođaču srebra, ne očekuje se da će sr proizvodnja vratiti na nivo od pre pandemije tokom 2021. g., budući da je 2020. g. pala za 21% na 125 miliona unci. Očekivanja su da će do kraja ove godine ona doći do 148 miliona unci u odnosu na 158 miliona unci 2019. g.

Papirno ili fizičko srebro

Treća vrsta deficita srebra povezana je sa razlikom između „papirnog“, tj. uovora kojima se trguje kao finansijskim dokumentima na berzi COMEX, i fizičkog srebra. Razlika izeđu ova dva segmenta na tržištu, izražena u dolarima, pre šest godina bila je impresivna – 250 puta u korist papirnog srebra.

U većini slučajeva vezano kod ugovora kojima se trguje na berzi ne dolazi do isporuke fizičkog srebra. A njihov broj veoma brzo raste. Krajem marta obim takvih ugovora iznosio je 235, miliona unci; 14. maja već ih je 357,4 miliona unci (registrovani plus prihvatljivi ugovori). S obzirom na deficite u nekim segmentima tržišta fizičkog srebra (što smo videli u tekstu iznad), investitori mogu početi da zahtevaju isporuke metala.

Upravo to se dogodilo u martu, a čini se i u maju, kada su ugovori kod kojih se zahtevala isporuka dramatično skočili.

Zašto ovde govorimo o deficitu? Zato što je apsolutno nemoguće postojećim fizičkim srebrom pokriti „papirno srebro“ kojim se trguje, a poslednjih meseci primetan je drastični rast traženih isporuka.

Srebro u budućnosti

Izgleda da je budućnost srebra svetla. Grafikon 2 pokazuje da je potražnja za srebrom za fotovoltaike, koji su ključni za energetsku tranziciju, porasla skoro tri puta samo za sedam godina. Otvaranjem ekonomije porašće njegova potražnja za nakit, foto-tehniku i medicinsku opremu, gde je srebro zvezda, naročito tokom pandemije, jer ubija viruse i bakterije.

Ovde je važno precizirati sledeće. Dok prosečno oko 12% potražnje zlata dolazi iz industrije, kod srebra je ovaj udeo skoro 60%. To znači da potrošnja u proizvodnji ima mnogo veći uticaj na cenu srebra nego na cenu zlata.

Još jedan indikator za povećanje cene plemenitih metala je slabljenje dolara. Od marta 2020. g. svedoci smo strelovitog rasta inflacije, a tek aprila 2021. g. vidi se značajan rast zvaničnog indeksa potrošačkih cena. Uprkos tome istorijski rekordno štampanje novca, koje je uvek dobrodošlo za plemenite metale, ne može a da se ne odrazi na srebro.

Grafikon 4: Prognoziran indeks zlata u odnosu na srebro

Ne manje važan indikator za rast cena srebra jeste i indeks zlata i srebra koji pokazuje koliko je potcenjeno ili precenjeno srebro. Prema Saxo Bank indeks može da računa na manje od 68 bodova (što znači da na uncu zlata dolazi 68 unci srebra), samim tim, cena srebra će skočiti. Ova prognoza je zasad tačna jer indeks sredinom maja iznosi tek nešto preko 66 bodova.

Zaključak

Tokom poslednje kalendarske godine srebro je sjajna investiciona aktiva za čuvanje i povećanje kupovne moći. Prvo, ono je nekoliko puta više poskupelo u odnosu na mnoge druge alternative. Drugo, osnova za njegov rast je solidna – šanse da će se pojaviti nova potražnja i smanjiti ponuda, a ne obrnuto. Treće, ono je mnogo pristupačnije od mnogih drugih alternativa, pa i zlata, imajući u vidu cenu po gramu ili unci. Četvrto, fiat novcu se bliži kraj, što je uvek dobra vest za plemenite metale.

Peto, i možda najvažnije, srebro je novac iz jednog osnovanog razloga, a to je da je ovaj metal izuzetno stabilan u dugoročnoj perspektivi. Njegovo prisustvo u sadašnjoj krizi to još jednom potvrđuje.

Cena zlata (XAU-RSD)
263076 RSD/oz
  
- 1877 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3246 RSD/oz
  
- 108 RSD

Možda biste voleli da pročitate i