Dodaj upozorenje o ceni

Investiciono zlato kao čuvar kupovne moći u Evropi – evo i zašto

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Lične finansije, Analiza na dan 30.05.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
253177 RSD/oz
  
+ 1024 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3323 RSD/oz
  
+ 44 RSD

Prolazimo kroz visoku inflaciju, ekonomsku nestabilnost i najteži oružani sukob u Evropi nakon Drugog svetskog rata. U takvom okruženju aktiva investiciono zlato čuva našu kupovnu moć. Cena žutog metala u poslednja dva meseca pada, a potrošačke cene u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji porasle za 14,4, 13,8 i 9,6%. Stiče se utisak da zlato više nije ono sidro koje drži inflaciju. U ovoj analizi pokazaćemo da li je tako.

Pridružite se otvorenoj Fejsbuk grupi za diskusiju „Priče o zlatu i ekonomiji“ da biste saznali poslednje vesti u vezi sa privredom, investicijama, ličnim finansijama i inflacijom u Srbiji.

Može li nas zlato i dalje štititi od inflacije uprkos ceni koja pada? Kratak odgovor glasi: ne može. Ali cena zlata se ne smanjuje, već raste.

Po pravilu vrednost ovog plemenitog metala izračunava se u dolarima po finoj unci, zato „po inerciji“ gledamo vrednost izraženu u američkoj valuti. Obično je to cena o kojoj se govori u medijima. Ali za nas kao potrošače na Starom kontinentu važna je cena zlata u evru po finoj unci. A kroz prizmu ove zajedničke valute, slika je dosta drugačija u odnosu na onu koju dobijamo mereći metal u američkoj valuti.

Cena zlata u lokalnim valutama

Od početka 2021. g. cena zlata u dolarima porasla je za „svega“ 2,8%. Kažemo „svega“, ali ovaj metal se pokazao mnogo bolje od rizičnih aktiva. I berzanski indeksi (S&P 500: -17,8%, Nasdaq: -28,5%, Dow Jones: -12,7%), i kriptovalute (bitkoin: -38,8%, eter: -48,3%) beleže ozbiljan pad.

U istom tom periodu američki dolar poskupeo je u odnosu na korpu valuta dostignuvši svoju najveću vrednost u proteklih gotovo 20 godina. Njegova vrednost meri se preko tzv. indeksa dolara. Cena zlata takođe će porasti, uprkos paralelnom rastu dolara. U vreme rasta američke valute, jedan evro se menjao nakratko za 1,037 dolara 12. maja 2022. g. To je najniža cena evra u odnosu na dolar takođe u poslednjih 20 godina. Nakon čega je dolar blago pao na 1,07.

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Takođe od početka 2022. g. cena zlata u evrima porasla je za 8,89% (do trenutka pisanja članka). Kod fizičkog investicionog zlata taj rast je veći kod nekih proizvoda i duguje se kašnjenju u proizvodnji i isporuci od strane rafinerija. Tu temu ćemo detaljnije razmotriti drugom prilikom.

Tabela: Cena fine unce zlata u odgovarajućim lokalnim valutama po periodima

dolar evro jen funta
od početka 2022. g. 2,8% 8,89% 12,7% 10,6%
prvi kvartal  2022. g. 7,5% 9,9% 13,4% 9,6%
od kraja aprila 2021. g. 4,9% 18,7% 21,5% 16,2%

Izvor: Tradingview; Vlastiti proračuni

Van SAD, gde rast dolara predstavlja svojevrsnu kočnicu za ovaj plemeniti metal, investiciono zlato ostaje logičan izbor za investitore koji žele da sačuvaju svoju kupovnu moć i da se zaštite od rizika u okruženju. Tokom poslednje godine, uključujući i početak 2022, ono nosi mnogo veći prinos u odnosu na alternativne instrumente. Još važnije za nas u Evropi je što investiciono zlato uspešno štiti investitore od zvanične inflacije.

Više o ovoj temi: Potražnja za investicionim zlatom dostigla osmogodišnji rekord

Zato nije nimalo slučajan rast kupovine investicionog zlata od strane krajnjih potrošača i institucija. Tako su ETF fondovi, na primer, kupili neto 311 tonu zlata od početka godine. Ova tendencija je sve izraženija, i to kod različitih segmenata potrošnje u prvom kvartalu ove godine, kao što smo komentarisali u povezanom članku iznad.

Investiciono zlato u odnosu na druge instrumente

Pošto smo sagledali investiciono zlato kroz prizmu inflacije, da vidimo kako stoji ovaj metal u poređenju sa alternativnim investicijama. U članku ispod analizirana je očekivana dinamika pojedinih instrumenata i fiat novca usled povećanja osnovne kamatne stope.

Više o ovoj temi: Akcije, zlato i inflacija: Šta se događa kad kamata raste

Naša analiza pokretača cene kriptovaluta dostupna je ovde, a akcija i njihove veze sa politikom Federalnih rezervi komentarisali smo ovde. Vratimo se događajima iz poslednje godine, evo kako se kreće cena zlata u svetu.

Infografika: Investiciono zlato, akcije, kriptovalute i inflacija – skorašnje stanje


Podaci nedvosmisleno pokazuju da se investiciono zlato dobro drži, naročito u Evropi. Tokom svakog od razmatranih perioda ono prednjači u odnosu na alternativne investicije i inflaciju.

Zaključak

Prilikom ulaganja sredstava u investiciono zlato treba imati u vidu i kretanja valute, u kojoj je ono denominovano. U protivnom slučaju, investitor ne može steći potpuni uvid.

Više o ovoj temi: Koje aktive čuvaju kupovnu moć u vreme krize

Bar do sada ovaj metal ostaje svojevrsno sidro kupovne moći u nesigurnim vremenima. Verovatno će se evropske ekonomije tek suočiti sa visokim turbulencijama u obliku recesije. Činioci koji utiču negativno na tržišta kao što je tržište nekretnina i privredu u celini mogu dovesti do rasta cena zlata. Kada rizične aktive izgube vrednost, onda je logično da se investitori okrenu ovom dežurnom spasiocu kupovne moći.

Cena zlata (XAU-RSD)
253177 RSD/oz
  
+ 1024 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3323 RSD/oz
  
+ 44 RSD

Možda biste voleli da pročitate i