Dodaj upozorenje o ceni

Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Lične finansije na dan 21.03.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Već smo videli zašto svaki čovek treba da investira da bi zadržao i povećao svoju kupovnu moć. U ovom prvom članku naše nove rubrike „Ulaganje u zlato“ predstavljamo najpopularniji oblik posedovanja ovog žutog metala – investiciono zlato u vidu zlatnih poluga i kovanica.

Više o ovoj temi: Zašto treba investirati u današnje vreme

Analiziraćemo i druge popularne instrumente preko kojih individualni investitor može doći u posed ovog metala. Među njima su digitalno i papirnato zlato – ETF fondovi, akcije kompanija za preradu zlata, kao i fjučersi i opcije na zlato.

Materijali iz ove rubrike namenjeni su početnicima u investiranju, ali mogu biti od koristi i naprednijima. Cilj je da omoguće da se stekne uvid u raznoliki svet zlata, kao i da pokažu kako tačno izgledaju različiti instrumenti koji se odnose na zlato i za šta se mogu koristiti.

U ovom članku saznaćemo:

 • Kada se jedna aktiva smatra „investicionim zlatom“;
 • Kako se formira njena cena;
 • Njene pluseve i minuse.

Šta predstavlja kupovina investicionog zlata

Ulaganje u investiciono zlato predstavlja kupovinu realnih fizičkih zlatnih kovanica ili zlatnih poluga od trgovca, odnosno prodavca zlata. Time one prelaze u celosti u vlasništvo kupca i postaju njegova sopstvenost. Kupovina se može obaviti kako onlajn, tako i u fizičkom objektu.

Trenutno Tavex prodaje investiciono zlato i srebro samo putem onlajn narudžbine (sa isporukom na adresu ili preuzimanjem u našem objektu) ili u našim fizičkim kancelarijama. Kupovna i prodajna cena mogu se videti na našoj stranici i ažuriraju se na dvadeset minuta kako bi uvek bile aktuelne u odnosu na cenu zlata u svetu. Mi kupujemo kako investiciono, tako i neinvesticiono zlato, kao što je nakit, medaljoni i druge vrste lomljenog zlata.

Iako se fizičko investiciono zlato može kupiti preko interneta, nije reč o digitalnom zlatu. Kod digitalnog zlata klijent ne dobija zlatne poluge ili kovanice, bar dok ih ne zatraži i ne plati proviziju i troškove isporuke. Više o različitim vrstama investicija na koje se odnosi termin „digitalno zlato“ saznaćemo u sledećem članku iz ove rubrike.

Šta je investiciono zlato

Autor Džon R. R. Tolkin u „Gospodaru prstenova“ piše:

Nije zlato sve što sija…

Isto tako nije ni svako zlato investiciono zlato. Da bi se smatralo takvim, to treba da budu zlatna poluga ili zlatna kovanica, koje ispunjavaju zakonski utvrđene kriterijume. Zlatna poluga je investiciono zlato ukoliko njena čistoća iznosi minimum .995 (23,88 karata). Na njoj se navode težina, sadržaj zlata, proizvođač i serijski broj.

Jedna zlatna kovanica je investiciono zlato kada:

 • je izrađena (tj. proizvedena) nakon 1800. g.;
 • jeste ili je bila zakonito sredstvo plaćanja u zemlji odakle potiče;
 • ima čistoću od minimum .900 (21,6 karata);
 • se prodaje po ceni koja ne prelazi spot cenu zlata sadržanog u njoj za više od 80%.

Na investiciono zlato se ne zaračunava porez na dodatu vrednost (PDV). Od drugih metala takođe se proizvode investicione poluge i kovanice. To ne znači da su one oslobođene plaćanja ovog poreza.

Više o ovoj temi: Osam razloga da kažemo „da“ zlatu

Evropska komisija svake godine objavljuje spisak kovanica koje ispunjavaju uslove za investiciono zlato. Za 2021. g. on je dostupan ovde.

Ova analiza usmerena je isključivo na zlatne poluge i kovanice, koje se smatraju investicionim zlatom. Drugi proizvodi od zlata nemaju te iste karakteristike, na primer, njihova premija može biti veoma visoka i oporezuju se PDV-om, što umanjuje njihov prinos kao investicione aktive. Numizmatički istorijski novac takođe ima drugačiji model formiranja cene. U zasebnim člancima videćemo detalje i razlike između zlatnih poluga i kovanica, kao i da li je nakit pogodan investicioni instrument.

U koje vrste investicionog zlata se može investirati

Osnovna podela kada su u pitanju investicije u investiciono zlato jeste na zlatne poluge i zlatne kovanice (zlatnike). Ali ovi proizvodi mogu se klasifikovati prema najrazličitijim pokazateljima, što pokazuje koliko veliku fleksibilnost pruža ova klasa aktiva.

Karakteristika na osnovu koje se može napraviti izbor jeste sadržaj čistog zlata. Istorijski zlatni novčići po pravilu sadrže dodatke drugih metala, jer su se koristili za svakodnevno plaćanje, a čisto zlato je relativno meko. Moderne su u većini slučajeva napravljene od čistog zlata, čiji je sadržaj .9999, budući da se one ne proizvode sa idejom da služe za plaćanje. Izuzetak su kovanice američki Zlatni orao, koje sadrže 91,67% čistog zlata ili 22 karata.

Investiciono zlato dostupno je u ogromnom spektru težina. Najmanje poluge sadrže jedan gram čistog zlata, a najveće 12,5 kg ili 400 finih unci. One se koriste uglavnom u bankovnim transakcijama kao rezerve centralnih banaka i kao standard na nekim berzama. Kod kovanica je takođe veliki izbor sadržaja čistog zlata. Na primer, Kineska panda je dostupna u težini od 1, 3, 8, 15 i 30 grama, a Austrijska filharmonija – u težini od 1/10 fine unce ili od jedne fine unce. Osim toga, ono se može podeliti na istorijsko i savremeno.

Takođe može postojati razlika u čistoći zlata kod pojedinih proizvoda. Istorijske zlatne kovanice po pravilu sadrže primese drugih metala, jer su bile namenjene za svakodnevno plaćanje. Savremene se u većini slučajeva izrađuju od čistog zlata, čiji je sadržaj .9999, budući da se ne proizvode sa idejom da služe za obavljanje transakcija. Izuzetak su kovanice Američki zlatni orao, čiji sadržaj čistog zlata iznosi 91,67% ili 22 karata.

I na kraju, ali ne manje važno, proizvodi se mogu razlikovati i po tome da li imaju sertifikat autentičnosti ili ne. On obično dolazi uz zlatne poluge. Takav sertifikat, kojim se potvrđuju parametri aktive, može izdati samo rafinerija ili kovnica novca koja ju je proizvela.

Detaljnije ćemo razmotriti karakteristike zlatnih kovanica i poluga u nekom od narednih članaka.

Kako se formira cena fizičkog investicionog zlata

Investiciono zlato je klasičan način za kupovinu ovog plemenitog metala. To nije slučajno – kupovina i njegovo posedovanje može biti veoma pristupačno, suprotno uvreženom shvatanju da je ovaj plemeniti metal na raspolaganju samo onima veoma bogatim. Kao što smo videli, najmanja investiciona poluga je težine od jednog grama i košta 125 leva u trenutku pisanja članka. Ali kako se određuje ta vrednost?

Iznos premije – prirodni i tržišni

Cena zlatnih poluga ili kovanica rezultat je sadržaja čistog zlata u njima, spot cene zlata u trenutku kupovine i zaračunate premije. Izražena u procentima, ona predstavlja razliku između spot cene i konačnog iznosa koji investitor plaća. Ona čini investicionim zlatom nešto skupljim od spot cene, koja se može videti na internetu, a njeno postojanje posledica je objektivnih faktora.

Iznos premije ima dve komponente. Prva je prirodna premija, koja je rezultat procesa od fizičke prerade zlata preko proizvodnje i isporuke krajnjeg proizvoda trgovcima. Više o etapama kroz koje prolazi ovaj žuti metal – od istraživanja koja prethode proizvodnji rude, do izrade jednog zlatnika ili zlatne poluge, možete videti u povezanom članku ispod.

Prirodni iznos premije ima manji udeo u krajnjoj ceni kod većih proizvoda od investicionog zlata, dok je taj udeo kod manjih proizvoda veći. Jednostavno rečeno, troškovi proizvodnje za jednu zlatnu polugu Valcambi od 100 grama su manji nego za sto poluga Valcambi od jednog grama. Zato je krajnja cena većih proizvoda, pod jednakim drugim uslovima, bliža spot ceni zlata, nego ona za manje proizvode.

Druga komponenta je tržišna premija. Ona je odraz ponude i potražnje konkretnog proizvoda na tržištu. Šta bi se desilo u slučaju smanjenja proizvodnje rafinerija i kovnica novca u svetu I visoke potražnje zlatnih poluga? Njihova tržišna premija bi porasla, a samim tim bi se povećala i njihova krajnja cena. Ukoliko spread (raspon) između kupovnog i prodajnog kursa ostaje nepromenjen, cena po kojoj klijenti mogu prodati svoje investiciono zlato trgovcima zlata takođe će biti veća.

Isto to važi i za druge proizvode. Ukoliko su rafinerije smanjile proizvodnju manjih poluga, ali se njihova potražnja ne menja ili raste, ova komponenta cene takođe će porasti, što će dovesti do povećanja krajnje kupovne i prodajne cene.

Spread (Marža)

Razlika između kupovnog i prodajnog kursa, koju renomirani trgovci zlatom jasno navode za svaki proizvod, naziva se spread ili marža. Kao i tržišni iznos premije, i spread predstavlja rezultat ponude i potražnje konkretnog proizvoda. Ali se kod njega ponekad uzimaju u obzir i faktori kao što su raspoloživa količina zlata na tržištu ili nestabilnost cene.

I spot cena, i premija, i spread podložni su promenama. Štaviše, različiti proizvodi mogu imati različitu premiju, čak iako sadrže istu količinu čistog zlata. Pogledajmo zašto.

Neki primeri sa različitim spreadom i premijom

Razlike u ceni rezultat su upravo razlika u premiji, spreadu ili u oba istovremeno. Relativno često su kovanice od jedne fine unce Američki orao skuplje od Australijskog kengura takođe od jedne unce. A razlog je? Ponekad Američka kovnica novca nije u stanju da proizvede dovoljne količine da bi zadovoljila visoku potražnju. Ovo povećava iznos tržišne premije ove kovanice, a samim tim i njenu krajnju cenu.

U velikoj meri zbog prirodne premije poluga Valcambi od jedne fine unce ima nešto nižu premiju od, na primer, zlatne kovanice od jedne fine unce, Austrijske filharmonije. Pod istim drugim uslovima jeftinije je proizvesti polugu nego kovanicu sa ekvivalentnim sadržajem zlata i iste čistoće.

Nije zanemarljivo ni to što proizvodi koji se proizvode u ograničenom tiražu, kao australijski zlatnici Kineski kalendar, koji se nude jednokratno, mogu imati mnogo veću premiju i spread u poređenju sa onima koji se proizvode serijski. Njihov dizajn se menja svake godine u zavisnosti od godine kineskog kalendara i oni se proizvode u tačno određenom broju primeraka u svakoj od težina. Zato kovanice iz prethodnih izdanja mogu imati veću krajnju cenu od kovanica istog sadržaja zlata.

Cena premije je jedina marža koju klijenti plaćaju prilikom kupovine investicionog zlata – nema dodatnih naknada niti provizije. Jedini mogući dodatni troškovi tiču se njegovog čuvanja i isporuke na adresu. Ove je moguće lako izbeći, tako što će se nakon onlajn narudžbine preuzeti iz fizičke kancelarije. Čuvanje fizičkog zlata je otvoreno pitanje, na koje odgovor može dati samo sam kupac.

Čuvanje fizičkog investicionog zlata

Investiciono zlato je fizička stvar (kovanica ili poluga) i njegovo čuvanje je važan deo investicije. Iako se uzdržavamo konkretnih preporuka, naš savet bi bio da se ovaj segment investiranja ne zanemaruje. Obično se izbor svodi na čuvanje u stanu, u sefu na drugom mestu ili trezoru.

U zavisnosti od ličnih afiniteta, količine zlata koju poseduje svaki investitor ponaosob, kao i njegovog nivoa tolerancije na rizik, investicija u sigurnost može varirati od nikakve (kada se, na primer, poluge i kovanice kriju u kući), preko višekratnog plaćanja naknade (za iznajmljivanje trezora ili sefa), do jednokratne, ali potencijalno najveće (pravljenje ili kupovina sefa za stan).

Kada je reč o investicionom zlatu, fizički mali predmeti mogu nositi veoma veliku vrednost. Zlatna poluga Valcambi od 100 g je dimenzija 27 x 47 x 4,50 mm. U trenutku pisanja članka njena cena iznosi preko 11.000 leva ili 5500 evra. Samim tim, njihovo čuvanje ne zahteva obavezno neki ogroman prostor.

Plusevi i minusi fizičkog investicionog zlata

Oni koji ulože u investiciono zlato, dobijaju mnoge prednosti. Jedna od važnijih je činjenica da dobijaju pristup globalnoj spot ceni zlata zahvaljujući relativno maloj i jednokratno plaćenoj premiji. Zato je i njegova popularnost sve veća.

Više o ovoj temi: Potražnja za investicionim zlatom dostigla osmogodišnji rekord

Povećana potražnja uočava se na globalnom nivou, a na konkretnim tržištima, uključujući tu i Balkansko poluostrvo, godinama je prisutna tendencija rasta.

Prednosti investicionog zlata

 • Investiciono zlato je jedan od najboljih instrumenata za dugoročno očuvanje kupovne moći;
 • Njegova kupovina je laka, brza i pristupačna, a to isto važi i za prodaju;
 • Zlatne poluge i kovanice čuvaju veliku vrednost u malom fizičkom obimu;
 • Fizičko investiciono zlato smatra se aktivom, koja je sigurna koliko i novac u Evropi;
 • Mnogi proizvodi iz ove kategorije su zakonito sredstvo plaćanja i danas;
 • Osim potencijalnih troškova za isporuku i čuvanje, nema dodatne provizije i naknada koje bi plaćali klijenti. Tako vrednost investicije ne opada tokom vremena, kao što je to slučaj sa mnogim drugim instrumentima;
 • Trgovina investicionim zlatom oslobođena je poreza na dodatu vrednost;
 • Između vlasnika fizičkog investicionog zlata i njegove aktive ne stoji treća strana – čak ni u slučaju više sile ili katastrofa zlatne kovanice i poluge su dostupne i mogu se razmeniti za novac ili se same koristiti kao novac. Tako su oni koji ulažu u investiciono zlato praktično nezavisni od drugih institucija – a to je prednost koju nam ne može dati nijedna druga aktiva;
 • Pošto su zlatne poluge i kovanice dostupne u širokom spektru veličina, one pružaju fleksibilnost, širok izbor i pristupačnost kako prilikom kupovine, tako i u slučaju eventualne prodaje;
 • Ono je poznato i priznato širom sveta i njime se trguje po unapred jasnoj ceni, što vlasnicima pruža neograničene mogućnosti za korišćenje sredstava uloženih u zlato, naročito u slučaju potrebe;
 • Uzimajući to u obzir, investiciono zlato je visokolikvidna aktiva, može se brzo i lako zameniti za drugu valutu u slučaju potrebe;
 • Omogućava čuvanje izuzetno velike vrednosti u fizički malom obimu;
 • Kupovina je anonimna i do određenog iznosa ne zahteva posredovanje treće strane;
 • Fizičko zlato je večno;
 • Može se koristiti kao poklon;
 • Zlatne kovanice i poluge PAMP odlikuju se umetničkim dizajnom, koji ima dodatnu estetsku vrednost.

Nedostaci investicionog zlata

 • Treba obezbediti sigurno mesto za njegovo čuvanje – to može biti i plus i minus, u zavisnosti od konkretne situacije i potreba klijenta;
 • Ukoliko su kovanice ili poluge oštećene, moguće je da se ne mogu kupiti po ceni investicionog zlata, već kao lomljeno zlato. Treba imati u vidu da nisu dozvoljena oštećenja savremenih kovanica, a poluge ne treba vaditi iz njihovog zaštitnog pakovanja, koje često ima i funkciju sertifikata autentičnosti;
 • Preporučljivo je kupovati proizvode od renominaranog trgovca poznatog na tržištu, koji radi direktno sa najpoznatijim rafinerijama i kovnicama novca na tržištu, budući da postoje i falsifikati;
 • Investiciono zlato ne donosi dividende, samim tim nije ni instrument koji bi obezbeđivao pasivni prinos.

Zaključak

Klijenti bi trebalo da pažljivo izaberu proizvode koji odgovaraju njihovim konkretnim investicionim ciljevima kako bi napravili odgovarajući portfolio investicionog zlata ili proširili deo svog portfolija zlatnim kovanicama ili polugama. Budući da klijenti kupuju fizičke predmete, oni treba takođe da povedu računa i o njihovom čuvanju. Nije manje važno ni to da treba kupovati od renomiranih trgovaca, koji po mogućstvu dugo posluju na tržištu ili tržištima i rade direktno sa najvećim rafinerijama i kovnicama novca.

Kupovina investicionog zlata pruža mnoge prednosti investitorima, pri čemu je većina njih karakteristična samo za ovu aktivu. Nije slučajno što se zlatne kovanice i poluge  hiljadama godina koriste kao novac. I danas je tako, budući da su zakonito sredstvo plaćanja.

Počevši od toga da su zlatne poluge i kovanice jedna od najboljih aktiva za dugoročno očuvanje kupovne moći, pa preko mogućnosti da se kupuju i prodaju širom sveta, pa sve do činjenice da se fizičko investiciono zlato može koristiti u hitnim slučajevima, čak i u slučajevima ozbiljnih katastrofa, ne iznenađuje što ova aktiva uživa sve veću popularnost u svetu, naročito u kontekstu visoke inflacije, geopolitičke nestabilnosti i rizika po ekonomske sisteme.

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i