Dodaj upozorenje o ceni

Nemačka ušla u tehničku recesiju

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 31.05.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
263225 RSD/oz
  
- 1795 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3246 RSD/oz
  
- 108 RSD
recesija Nemacka

Pad bruto domaćeg proizvoda Nemačke u prvom kvartalu ove godine, nakon što je on već pao u četvrtom kvartalu 2022, zvanično potvrđuje da je ova zemlja u recesiji. U ekonomiji govorimo o tome kada je bruto domaći proizvod u padu u dva uzastopna kvartala.

Više o ovoj temi: Evro ponovo pao, a Nemačku čeka recesija plus inflacija

Sezonski i kalendarski korigovani bruto domaći proizvod Nemačke pao je za 0,3% u prvom kvartalu ove godine i za 0,5% u četvrtom kvartalu 2022. g., pokazuju podaci Destatis-a. Potrošnja domaćinstava i javni rashodi se usled visokih cena smanjuju u prvom kvartalu 2023. g., i to za 1,2%, odnosno 4,9%. To usporava ekonomsku situaciju u zemlji, jer proizvodnja ostaje na istom nivou.

Kako je Nemačka došla do recesije?

Nakon skoro cele decenije inflacije i veštački niskih kamatnih stopa koje je nametnula Evropska centralna banka u cilju „stimulisanja rasta“ ne iznenađuje što njihov rast, počev od jula 2022. g., usporava ekonomiju. Na taj način se smanjuje i kreditiranje. Pozajmljivanje sredstava više nije toliko jeftino kao pre samo godinu dana.

Više o ovoj temi: Anatomija svake ekonomske krize

To pokazuju i podaci. Novčana masa M2, koja obuhvata sav novac u ekonomiji, oročene depozite i kredite sa rokom od dve godine, smanjuju se u trećem kvartalu 2022. g. To je pokazatelj da kreditiranje u zemlji opada, što se uvek odražava na celokupno stanje u ekonomiji. Visoka inflacija, u kombinaciji s rastućim kamatnim stopama, nanosi dvostruki udar – kako na budžet ljudi, tako i na budžet kompanija.

Infografika: Inflacija u Nemačkoj


Analitičar DekaBank-a Andreas Širle rekao je:

Pod teretom ogromne inflacije nemački potrošač je pao na kolena povlačeći sa sobom celu privredu.

Da bi zadržali svoju kupovnu moć tokom vremena, suočavajući se sa inflacijom od 7,2% u aprilu 2023. g., Nemci su se okrenuli ulaganju u investiciono zlato. Ono je dostiglo istorijski maksimum tokom 2022. g., povećavajući se za 14%, kada je reč o potražnji zlatnih kovanica i poluga u odnosu na 2021. g.

Više o ovoj temi: Nemačka ide ka inflaciji poput one nakon Drugog svetskog rata

Tako se nastavlja trend visoke potražnje u ovoj zemlji, o čemu smo i ranije pisali. Njeno stanovništvo je drugi najveći kupac zlatnih poluga i kovanica po glavi stanovnika u Evropi, zaostaju samo za Švajcarcima, prema podacima Svetskog saveta za zlato.

U kom smeru ide Nemačka

Ono što se dešava u Nemačkoj može biti nagoveštaj problema za ekonomije Evropske unije generalno, jer je reč o najvećoj ekonomiji u ovom bloku. 2021. g. njen udeo u BDP-u EU iznosio je 24%.

Prognoze za ekonomiju unije se potvrđuju, jer veće kamatne stope utiču na rast sa izvesnim vremenskim zaostatkom (kašnjenjem u vremenu). Ali krajnje cene će u skorijoj budućnosti verovatno nastaviti da rastu zbog značajne devalvacije evra. Na taj način će se i ljudi i kompanije naći u problemu upravo iz istih razloga kao i tokom Velike recesije 2008. g.

Više o ovoj temi: Beskrajna inflacija – Engleska pokazuje šta da očekujemo u Evropi

Kao što smo naveli pre skoro godinu dana, Evropa ide ka kombinaciji recesije i inflacije. Čini se da Nemačka trenutno potvrđuje takve izglede.

Cena zlata (XAU-RSD)
263225 RSD/oz
  
- 1795 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3246 RSD/oz
  
- 108 RSD

Možda biste voleli da pročitate i