Dodaj upozorenje o ceni

Indija ostvarila najveću kupovinu zlata u istoriji

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 12.01.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
- 1 122 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 12 RSD

Ukupna potražnja i kupovina zlata u 2021. godini porasla je za više od 100% na godišnjoj osnovi, što je rezultiralo potrošnjom žutog metala u zemlji na najvišem nivou u istoriji. Zato je, prema predstavniku lokalne vlade koga citira Reuters, uvoz dostigao nezapamćenih 55,7 milijardi dolara. Time je on više nego duplo veći nego 2020. g. i jednak je ukupnom uvozu za prethodne dve godine uzete zajedno.

Tokom 2020. g. potražnju za fizičkim zlatom na globalnom nivou omele su mere protiv virusa korona, koje su dovele do obustave rada rafinerija. Uprkos tome, u 2021. g. zatvaranje indijske privrede između aprila i juna nije uspelo da smanji kupovinu zlata u zemlji. Tradicionalno je u poslednjem tromesečju bila pojačana. Tada se u zemlji održavaju dva velika festivala – Dhanteras, koji je zapravo prvi dan Divalija.

Više o ovoj temi: Zašto Centralna i Istočna Evropa računaju na kupovinu zlata, a protiv inflacije

Opet zbog zaključavanja tokom 2020. g. mnoge svadbe u Indiji bile su odložene za 2021. g., što je dodatno doprinelo kako prodaji nakita, tako i investicionog zlata. Lokalno stanovništvo tražilo je utočište od devalvacije rupije. Ona je izgubila skoro 2% svoje vrednosti u odnosu na dolar za godinu dana, ali je na najnižem nivou u novembru pad iznosio nešto više od 4%.

Usled blagog pada cene zlata ono je postalo pristupačnije za lokalne potrošače. Avgusta 2020.  g., kada je cena bila na vrhuncu – 10 grama ovog metala trgovalo se za 56,1 hiljadu rupija (750 dolara), ali se u proleće sledeće godine njegova vrednost smanjila na 43,3 hiljade rupija, pre nego što će opet porasti i završiti godinu sa cenom između 48,8 (u Mumbaiju) i 51,3 (u Delhiju) hiljada rupija.

Indija na karti potražnje za zlatom

Uprkos značajnoj potrošnji zlata od strane stanovništva tokom prošle godine, Indija ostaje na drugom mestu posle Kine po potražnji za ovim plemenitim metalom. Prognoze su da je prošle godine kupovina zlata u ovoj „nebeskoj“ imperiji dostigla one vrednosti od pre pandemije i da će se zadržati na prvom mestu. Ta razlika u kupovini vidi se i na infografici. Naravno, osim potražnje domaćinstava za fizičkim zlatom, udeo u ukupnoj potrošnji u Indiji ima i centralna banka ove zemlje, kao i ETF fondovi.

Infografika: Indija na karti potrošača zlata


Kada je reč o ovom poslednjem, 2021. g. ona je svojim rezervama dodala 71 tonu zlata. To je najznačajniji rast njenih rezervi od 2009. g. naovamo, pri čemu je došla do 200 tona zlata

Krajem trećeg tromesečja kupovinom u ETF fondovima u Indiji povećana je količina zlata na najvišu vrednost od 2013. g. do sada. Ukupno za 2021. g. preko prinosa portfolija je dodato skoro 9 tona. To možda ne zvuči mnogo, ali na taj način Indija je dospela na četvrto mesto po ovom pokazatelju. Ispred nje su samo Kina, Nemačka i Francuska.

Kupovina zlata u 2022. g. i nakon toga

Očekuje se da na samom početku 2022. g. potražnja za zlatom ostane umerena. Zlatari u zemlji već su neznatno smanjili svoje porudžbine ovog plemenitog metala. Razlog je što rast zaraženih virusom korona može dovesti do novog zatvaranja privrede, a samim tim i do pada potražnje.

Međutim, srednjoročni plan kada je u pitanju potražnja za zlatom je pozitivan. Istorijski gledano, sa svakim povećanjem inflacije od jednog procentnog punkta potražnja za zlatom raste za 2,6%. 2021. g. indeks potrošačkih cena porastao je između 4 i 6,3% na godišnjem nivou i, po svemu sudeći, ni u budućnosti on neće posustati.

Više o ovoj temi: Kako zlato spašava ljude od fijaska turske lire

Istovremeno, sa svakim procentom rasta bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u zemlji, potrošnja zlata povećava se takođe za 1%. Prema prognozama Bloomberga, do 2030. g. očekuje se da će prihodi po glavi stanovnika porasti sa prosečne 2 hiljade na 5,7 hiljada dolara.

Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
- 1 122 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 12 RSD

Možda biste voleli da pročitate i