Dodaj upozorenje o ceni

Šta je investiciono zlato

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Zlatna škola, Lične finansije na dan 30.05.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
252762 RSD/oz
  
+ 609 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3303 RSD/oz
  
+ 24 RSD

Tokom većeg dela ljudske istorije zlato je sredstvo koje se koristi kao novac. To nije slučajno. Ovaj žuti metal dobro čuva svoju vrednost u dugoročnom planu, a u savremenoj ekonomskoj istoriji štiti našu kupovnu moć od kriza i drugih šokova.

Ovde ćemo videti šta predstavlja aktiva investiciono zlato. Razmotrićemo takođe da li se ono oporezuje porezom na dodatu vrednost i kako potrošač može prodati svoje kovanice ili poluge u slučaju da odluči da to učini.

Šta je investiciono zlato – definicija i vrste

Od ovog metala proizvodi se mnoštvo proizvoda i za svakim od njih postoji posebna ponuda i potražnja (samim tim i formiranje cene) i tretiraju se na različite načine od strane zakona.  To je od velike važnosti kao što ćemo videti.

Investiciono zlato je zakonski definisana aktiva. Da bi se klasifikovao kao investiciono zlato, jedan proizvod mora ispunjavati određene kriterijume. Na prvom mestu, on mora biti u obliku zlatne poluge, kovanice ili zlatne pločice. Pogledajmo ostale uslove za svaki pojedinačni slučaj.

Investiciona zlatna kovanica

Da bi se tretirala kao investiciono zlato, zlatna kovanica mora:

  • biti iskovana (tj. proizvedena) nakon 1800. g.;
  • biti ili je bila zakonito sredstvo plaćanja u zemlji porekla;
  • imati čistoću od minimum .900 (21,6 karata);
  • se prodavati po ceni koja nije više od 80% veća od spot cene zlata koje sadrži.

Kovanice koje datiraju pre 1800. g. smatraju se istorijskim predmetima i kulturnom vrednošću. Njima se može trgovati kao numizmatičkim zlatom ukoliko poseduju neophodne dokumente propisane za svaku zemlju posebno.

Ako uzmemo u obzir gorenavedene kriterijume, da li to znači da čovek može koristiti investicionu zlatnu kovanicu nominalne vrednosti od 100 evra, kao što je, na primer, Bečka filharmonija, za kupovinu robe u prodavnici ili plaćanje poreza?

Jedna fina unca zlatne Bečke filharmonije

Po zakonu, da. Iako je vrednost Filharmonije kao investicionog zlata neuporedivo veća nego njena vrednost kao zakonitog sredstva plaćanja. U trenutku pisanja članka cena ovog zlatnika je skoro 220 000 dinara, a ukoliko se koristi kao platno sredstvo njime će moći da se kupi roba i usluge za samo 100 evra.

Investiciona zlatna poluga ili pločica

Budući da zlatna poluga predstavlja količinu zlata dobijenu livenjem ili kovanjem, za nju nema toliko zahteva.

Investiciona zlatna poluga PAMP Fortuna

Ipak njena čistoća treba da bude minimum .995 hiljaditih delova (23,88 karata). Na njoj se navode težina, uzorak, proizvođač i serijski broj. Težina investicionih poluga može značajno varirati – od 1 grama do 12,5 kilograma (400 unci).

Ove poslednje su standard prilikom međubankarskog plaćanja i često se mogu videti na filmovima. Razlike i prednosti poluga i kovanica detaljno ćemo razmotriti u drugom članku.

Investiciono zlato i oporezivanje porezom na dodatu vrednost

Zemlje Evropske unije (EU) ne oporezuju investiciono zlato porezom na dodatu vrednost (PDV).

Prema evropskom zakonodavstvu ono je oslobođeno ove stavke u sledećim situacijama:

  • Ponuda investicionog zlata;
  • Njegova kupovina u okviru zajednice;
  • Uvoz investicionog zlata.

Spisak investicionih zlatnih kovanica u Evropskoj uniji koje su oslobođene PDV-a objavljuje se svake godine u Službenom listu. Važno je imati u vidu da se investicioni proizvodi od drugih metala (srebro, platina itd.) mogu oporezivati PDV-om.

Mnoge države van EU takođe ne obračunavaju PDV na investiciono zlato. Među njima je i Srbija, koja je ukinula ovu stavku 2018. g. Od tada do danas zlatne rezerve Narodne banke Srbije su udvostručene.

Bez obzira na poreski tretman, proizvodi klasifikovani kao investiciono zlato su globalno prepoznatljivi, što znači da se generalno mogu kupiti i prodati po unapred jasnoj ceni. To naročito važi za renomirane prodavce.

Investiciono zlato i čuvanje kupovne moći

Budući da je oslobođeno PDV-a, investiciono zlato je instrument koji izbliza prati spot cenu zlata. To je aktiva koja, prema podacima, u poslednjih pet decenija čuva kupovnu moć dosta uspešno u vremenu.

Investiciono zlato ima različite oblike potražnje. Koriste ga komercijalne i centralne banke kao rezervu, koja će se uskoro tretirati kao nerizična aktiva, zlatni ETF fondovi i pojedinci kao sredstvo za zaštitu od krize i inflacije.

Infografika: Predstavljanje zlata i berzi


Drugi proizvodi od zlata ne prate tako izbliza spot cenu ovog metala i mogu biti u vidu kovanica i poluga.

Evo dva primera:

  • kolekcionarske kovanice i poluge

Kod njih marža može biti veoma visoka i u nekim slučajevima mogu se oporezivati PDV-om, kada marža trgovca prelazi 80% vrednosti metala u njima. Van krugova kolekcionara generalno se prodaju kao staro zlato ili srebro.

  • nakit

On nije investicija, jer njegova krajnja cena uključuje i premiju izrade, koja je približno jednaka vrednosti plemenitog metala, i poresku stavku. Kao što je bio slučaj i sa kolekcionarskim zlatom i nakit se prodaje kao staro zlato.

Šta se dešava sa mojim investicionim zlatom u slučaju nesolventnosti prodavca?

Proizvodi koji spadaju u investiciono zlato su generalno prepoznatljivi širom sveta. Uglavnom, čak i da dođe do bankrota trgovca od koga je kupljeno, njegov vlasnik ga može prodati svuda u svetu.

Renomirani prodavci zlata imaju javno dostupan kupovni i prodajni kurs, koji se stalno ažuriraju. U slučaju Tavexa oni se menjaju na svakih petnaest minuta kako bi pratili promene spot cene zlata u svetu.

Tako investitor ima jasnu sliku o vrednosti koju može dobiti za svoju zlatnu kovanicu ili polugu. Detaljno smo o formiranju cene investicionog zlata govorili u povezanom članku ispod:

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Sve dosad napisano važi za svetski prepoznatljive proizvode investicionog zlata kakve su  PAMP i Valcambi poluge, Bečka filharmonija, Australijski kengur, Krugerrand, Dukat, Napoleon i druge, ali kakav je slučaj brendiranog proizvoda kao što je Tavex poluga?

Gorenavedeni principi važe i za nju. Ona je investiciono zlato, proizvedena je u renomiranoj rafineriji Nadir. Kao takva može se prodati drugim prodavcima po ceni bliskoj onoj na berzi, u slučaju malo verovatnog scenarija da se Tavex nađe u finansijskim poteškoćama.

Cena zlata (XAU-RSD)
252762 RSD/oz
  
+ 609 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3303 RSD/oz
  
+ 24 RSD

Možda biste voleli da pročitate i