Dodaj upozorenje o ceni

Prodaja američkog Zlatnog orla porasla više od šest puta

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 11.08.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
253323 RSD/oz
  
+ 1170 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3325 RSD/oz
  
+ 47 RSD

Kupovina investicionog zlata na globalnom nivou u prvom kvartalu zabeležila je četvorogodišnji maksimum, a ta tendencija odrazila se i na zlatnik Američki orao. Podaci američke kovnice novca (US Mint) pokazuju da je od početka godine do kraja maja prodato preko 1,1 miliona zlatnika ukupne težine od 661,5 hiljada finih unci. To je rast od preko 40% u odnosu na isti period 2021. g. Konkretno, u maju je prodato 147 hiljada unci Američkog orla u različitim apoenima – rast od impozantnih gotovo 620%.

U poređenju sa prosečnom prodajom u maju u proteklih pet godina pre širenja pandemije rast je takođe značajan – 400%. Sumarni prikaz pokazuje da se ova vrednost duguje u potpunosti kupovini kovanica sa težinom od jedne fine unce.

Američka kovnica novca nije jedina institucija koja beleži izuzetno jaku prodaju investicionog zlata. Nešto ranije su u Perth Mint-u obelodanili da je prošla godina bila najbolja u poslednjoj deceniji.

Više o ovoj temi: Šta je investiciono zlato

Globalna potražnja za investicionim zlatom, iako je veoma visoka u prvom kvartalu, ostala je ispod svoje maksimalne vrednosti iz istog perioda prošle godine, kada je zabeležen višegodišnji rekord u prodaji. Podaci Svetskog saveta za zlato pokazuju da kupovina zlatnih kovanica i poluga iznosi 281,9 tona u odnosu na 351,8 tona u prethodnoj godini. Jedan od razloga za to verovatno je i zatvaranje ekonomije u različitim delovima Kine. U ovoj instituciji navode:

Prodaja u SAD i Evropi bila je veoma jaka, ali Kina je ključ koji objašnjava pad na godišnjem nivou. Slabljenje valuta u Turskoj i Japanu dovelo je do rekordnih cena na tamošnjim tržištima i stimulisalo prodaju zlata.

Šta pokazuje prodaja Američkog orla?

Rastuće interesovanje za investiciono zlato nije slučajno. Usled rekordnih nivoa inflacije potrošači se okreću sigurnoj vrednosti. Tokom istorije zlato se pokazalo kao aktiva koja najbolje čuva kupovnu moć u kriznim vremenima.

Više o ovoj temi: Koje aktive čuvaju kupovnu moć u vreme krize

Povećanje referentne kamatne stope od strane centralnih banaka vodi dovelo je do dodatnog rasta troškova života i do pada aktiva poput akcija i obveznica. Obrnuto proporcionalna zavisnost između kamate i akcija oduvek je postojala u istoriji. Uzmemo li u obzir njen kontinuirani rast, tržišta imaju još potencijala za pad. To može da znači da će žuti metal tek zablistati još jače kao čuvar kupovne moći.

Infografika: Indeks potrošačkog poverenja prema Univerzitetu u Mičigenu


Rast kamatne stope dovešće i do ekonomske krize. Potrošači u razvijenim ekonomijama svesni su toga, sudeći po poslednjim podacima o indeksu potrošačkog poverenja Univerziteta u Mičigenu. U maju je on pao na svoju najnižu vrednost u istoriji. Zato pojedinci pokušavaju da pronađu neko spasonosno rešenje za svoje lične finansije pre nego što bude prekasno. Ne treba zaboraviti da u vreme visoke inflacije ima smisla štedeti, naročito ako je na vidiku recesija.

Pre par dana to isto rekao je Džim Krejmer, investitor, autor i voditelj emisije Mad Money na televiziji CNBC. On je naveo da 5% njegovog portfolija čini plemeniti metal. Njegov je savet:

Kupujte zlato ako želite zaštitu protiv inflacije ili protiv haosa u ekonomiji generalno.

Visoka potražnja i rekordi Američkog orla

Američki dvostruki zlatni orao je najskuplje prodata kovanica u istoriji.

Zlatnik Američki orao jedan je od najpopularnijih u svetu, čak i da se ne računaju poslednji podaci o njegovoj potražnji. Pošto US Mint u zadnje vreme ne može da isporuči sve porudžbine, tržišna premija za ovaj zlatnik često je viša nego li kod drugih proizvoda sa identičnim sadržajem čistog zlata kao što su Bečka filharmonija, Australijski kengur ili kanadski Javorov list. Više o načinu formiranja cene investicionih proizvoda od zlata možete saznati u povezanom članku ispod.

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Takođe, na američkom Zlatnom orlu predstavljen je jedan od simbola SAD – Dama Sloboda. Više o njoj i istoriji zlatnika, kao i o drugim damama u svetu investicionog zlata, pisali smo u članku: „Moćne dame u svetu investicionog zlata“.

Cena zlata (XAU-RSD)
253323 RSD/oz
  
+ 1170 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3325 RSD/oz
  
+ 47 RSD

Možda biste voleli da pročitate i