Dodaj upozorenje o ceni

Perth Mint beleži najveću prodaju investicionog zlata na decenijskom nivou

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 04.02.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
263054 RSD/oz
  
- 1886 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3244 RSD/oz
  
- 111 RSD

Pošto potražnja za fizičkim zlatom generalno, pa tako i za investicionim zlatom u Indiji beleži istorijski rekord tokom 2021. g., na osnovu objavljenih finansijskih izveštaja postaje jasno da je sve više predstavnika ovog sektora imalo jaku godinu. Poslednji među njima podneo je Perth Mint, australijska kovnica novca.

Više o ovoj temi: Indija ostvarila najveću kupovinu zlata u istoriji

Perth Mint i prodaja investicionog zlata

Proizvođač jednih od najpopularnijih zlatnika na svetu, Australijskog kengura i Australijskog kineskog kalendara objavio je da su imali najjaču godinu u protekloj deceniji kada je o prodaji reč.

Više o ovoj temi: Top 10 najvećih rafinerija zlata u svetu

U proteklih dvanaest meseci oni su prodali ukupno 1.050.242 fine unce zlata (32,6 tona). Samo tokom decembra prodaja je iznosila 54,8 hiljada finih unci zlata i 1,733 miliona unci srebra (53,9 tona), u obliku različitih kovanih proizvoda. Ipak, to je pad prodaje zlatnih kovanica i poluga od 52,7% tokom poslednjeg meseca prošle godine, koji je tako najslabiji od avgusta.

Grafikon: Prodaja zlata (zlatna kriva, leva skala) i srebra (crna kriva, desna skala)

Izvor: Perth Mint

Podaci pokazuju da je 2021. g. registrovan i najjači mesec u protekloj deceniji. To je april, kada je ova kovnica novca prodala preko 130 hiljada finih unci zlata. Na drugo i treće mesto dolaze mart, odnosno novembar.

Džordan Eliseo, menadžer listiranih proizvoda i investicionih istraživanja kaže:

Uprkos nepovoljnim strujanjima kao što je pad cene potražnja je bila jaka. To se vidi po visokoj prodaji fizičkih poluga i zlatnih kovanica. Ona je bila visoka za sve potrošačke segmente, a takođe i za centralne banke, pri čemu je jedini slab sektor na globalnom nivou tokom 2021. g. bio sektor zlatnih ETF-ova.

Više o ovoj temi: Kako je švajcarski Valcambi postao najveća rafinerija zlata na svetu

Količine žutog metala koje se čuvaju u zlatnom trezoru Perth Minta beleže rast od 4% tokom 2021. g. Ali od kraja 2018. g. njihov rast je impresivan – čak 42%. Tako se u trenutku pisanja ovog teksta u trezoru čuva preko 1,9 miliona finih unci zlata i preko 1,850 miliona unci srebra.

Perth Mint i potražnja investicionog srebra

Potražnja investicionog srebra takođe je veoma visoka tokom prošle godine. Prodaja Perth Minta iznosi preko 19 miliona finih unci. Za razliku od zlata, ona raste i u decembru za 13% do 1,7 miliona unci.

Više o ovoj temi: Srebro: skriveni stub finansijske stabilnosti

Međutim, beli metal ne uspeva da obori rekord tokom 2021. g. Još uvek je maj 2020. g. najjači mesec u prodaji srebra za ovu kovnicu novca, kada je ova kompanija u vlasništvu vlade Zapadne Australije prodala ukupno 2,3 milijarde finih unci. Ipak, mart, maj i jul prošle godine ulaze u prvih pet najboljih meseci Perth Minta.

Cena zlata (XAU-RSD)
263054 RSD/oz
  
- 1886 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3244 RSD/oz
  
- 111 RSD

Možda biste voleli da pročitate i