Dodaj upozorenje o ceni

Da li je zlato dobra investicija u vreme krize?

Objavio Daniel Voloscsuk u kategoriji Zlatna škola na dan 04.03.2024
Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
- 300 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 33 RSD
Investiciono zlato, kriza

U trenutnoj ekonomskoj situaciji može biti izazov sačuvati lične investicije u vreme krize. Bilo da se radi o akcijama, obveznicama, kriptovalutama ili da je u pitanju investiciono zlato, nesigurnost koja prati recesiju može dovesti u pitanje njihovu sigurnost.

Više o ovoj temiZlato, kriptovalute, akcije – koja je najjača aktiva i da li se bitkoinu bliži kraj?

Pogledajmo da li je investiciono zlato zaista sigurna investicija u vreme krize. Da bismo predočili kontekst, analiziraćemo performanse plemenitog metala u poređenju sa drugim vrstama aktive – akcijama, kriptovalutama, nekretninama i obveznicama.

Treba, međutim, istaći da performanse zlata zavise od više makroekonomskih pokazatelja  (kao što su inflacija, kamatne stope, nezaposlenost, broj bankrota, indeksa američkog dolara DXY itd). Tako da cena zlata ne mora obavezno da skoči, čak i da se suočavamo sa krizom. Ali najpre…

…šta predstavlja finansijska kriza?

Finansijska kriza (ili recesija) ima konkretnu definiciju. Iako se ponekad čini da je kriza tu, da bi finansijske institucije mogle da potvrde njeno postojanje, treba da budu ispunjeni uslovi iz sledeće definicije:

Recesija je značajno, široko rasprostranjeno i kontinuirano usporavanje ekonomske aktivnosti koje karakteriše kontinuirani pad bruto domaćeg proizvoda jedne ekonomije u dva kvartala zaredom.

To je definicija prihvaćena od strane međunarodne finansijske zajednice. Ali ima slučajeva kada ova definicija nije bila naročito korisna. Najskoriji primer je Velika finansijska kriza iz 2008. g., koja je počela bankrotom jedne od najvećih američkih investicionih banaka – Lehman Brothers. Ali kao što kaže Piter Šif, glavni izvršni direktor Euro Pacific Capital:

[Za finansijsku krizu 2008. g.] saznao sam tek nakon godinu dana. Gotovo da smo bili izašli iz recesije u trenutku kad nam je vlada rekla da smo u recesiji.

Zato smatramo da je trenutak nastupanja recesije nepravilno određen. Upravo iz tog razloga recesija je postala nešto toliko zastrašujuće. Prognoze kada počinje jedna finansijska kriza su nepouzdane.

Da bismo zaštitili svoje investicije, važno je da budemo unapred spremni. Diversifikacija investicionog portfolija omogućava nam da smo na dobitku bilo da su u pitanju usponi ili padovi u ekonomskim ciklusima.

Kako stoji investiciono zlato tokom krize?

Pošto već znamo šta je finansijska kriza, pogledajmo kako su se kretale cene zlata tokom poslednjih šest recesija od1971. g. naovamo. Odabrali smo tu godinu, jer ona označava prekretnicu za američki dolar i zlato.

Da bismo shvatili šta se dešava sa cenom zlata tokom krize, razmotrićemo njeno kretanje u procentima. Koristićemo periode koje Federalne rezerve smatraju finansijskom krizom.

Kriza Zvanični period krize Kretanje cene zlata u procentima
Naftna kriza 1973. g. novembar 1973 – mart 1975. g. + 73,83%
Stagflacija osamdesetih godina jun 1979 – novembar 1982. g. + 57,12%
Crni ponedeljak (1987) 19. oktobar 1987. g. + 4,64%
Kriza dot-com mart 2001 – novembar 2001. g. + 6,37%
Velika finansijska kriza 2008. g. decembar 2007 – jun 2009. g. + 11,19%
Kriza COVID-19 februar 2020 – april 2022. g. + 19,67%

Kao što se vidi, zlato je ostvarilo značajan prinos, naročito tokom kriza sedamdesetih i osamdesetih godina. Važno je istaći da ovaj rast ne beleži maksimalna povećanja cene zlata.

Tako septembra 1980. g. ona dostiže rekordno visoku vrednost od 666,75 dolara za uncu. Prilikom izračunavanja prinosa od 19,67% cena zlata pri kraju tog perioda iznosi 375,8 USD za uncu.

Investiciono zlato i druge aktive tokom krize

Da bismo dali širi kontekst o performansama zlata tokom krize, pogledajmo njegovo kretanje u poređenju sa drugim aktivama. Aktive koje ćemo razmotriti su najrasprostranjenije u svetu investicija – akcije, Bitcoin, nekretnine i američke državne obveznice.

U poređenju sa ostala četiri tipa aktiva, investiciono zlato je sigurnije rešenje u vreme krize. To se duguje njegovim karakteristikama koje ćemo izneti u tekstu koji sledi.

Međutim, pre toga bismo želeli opet da napomenemo da iako zlato ostvaruje bolje rezultate od ostalih aktiva u vreme krize, to se ne događa u 100% slučajeva. Mnogo je makroekonomskih faktora od kojih zavise performanse zlata. Na primer, tokom krize dot-com početkom dvehiljaditih, američka berza prolazi bolje od zlata.

U tom trenutku cena zlata je stabilna. Za razliku od toga, krajem 2002. g. Američka berza beleži pad. Indeks Nasdaq, koji uključuje cenu svih akcija na berzi Nasdaq u SAD (uglavnom tehnološke kompanije), gubi 75% svoje vrednosti tokom te dve godine. Gubici investitora  procenjeni su na više od pet triliona dolara.

Zašto je investiciono zlato sigurno u vreme krize?

Rezultati investicionog zlata tokom krize duguju se njegovom prepoznavanju kao sigurnog finansijskog instrumenta. Hiljadama godina zlato (a pored njega i srebro) predstavlja najrasprostranjeniji oblik novca. To je tako jer je zlato ograničen resurs. Ne možemo u nedogled praviti zlato, a čak i da pronađemo ogromne resurse zlata, njihova priroda iziskuje mnogo troškova.

Više o ovoj temiCena zlata u evrima dostigla najvišu vrednost u istoriji

Proizvodnja zlata uključuje troškove za analizu terena, analizu uzoraka stena, izvlačenje rude, odvajanje zlata od ostalog materijala, transport, rafinaciju zlata, pretapanje i sve do konačne proizvodnje zlatnih poluga i kovanica.

I pored ovih karakteristika i fizičkih prepreka zlato je oduvek bilo smatrano vrednom aktivom. To se može videti po potražnji zlata od strane centralnih banaka širom sveta. Ove institucije kupile su rekordne količine zlata u poslednje dve godine. U prvih deset meseci 2023. g. centralne banke kupile su za 15% više zlata u odnosu na isti period 2022.

Odakle početi sa ulaganjem u zlato?

Za one koji tek počinju sa ulaganjem u zlato, preporučljivo je da kupe fizičke zlatne poluge i zlatne kovanice. To je najlakši način za ulaganje u zlato, a i najsigurniji.

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Posedovanje fizičkog investicionog zlata garantuje postojanje zlata. Za razliku od zlatnih ETF-ova ili „papirnog zlata”, kod kojih postoji rizik od bankrota agenta, fizičko investiciono zlato je garancija da zaista posedujete proizvode.

Više o ovoj temi: Gde kupiti investiciono zlato u Srbiji

Pre nego što kupite proizvode preporučujemo vam da se informišete što je moguće više o ovoj temi.  Investiciono zlato nije profitabilna aktiva – ne donosi kratkoročni profit. To je dugoročna investicija uz pomoć koje možete sačuvati svoju kupovnu moć.

Opcija Tavex – zlatne poluge Tavex od 1 grama

Najlakši metod za upoznavanje sa svetom investicionog zlata je Tavex zlatna poluga od 1 grama. To je investicioni zlatni proizvod koji se proizvodi u rafineriji Nadir, akreditovanoj od strane  London Bullion Market Association.

Kao investicioni proizvod, ona poseduje sve standardne karakteristike – 24 karata, nudi se u plastičnom pakovanju koje garantuje njenu autentičnost. Istovremeno se nudi i u okviru paketa koji predstavlja kupovinu po jedne poluge svakog meseca u kontinuitetu godinu dana. Po isteku 12 meseci dobijate jednu besplatnu polugu. Moguće je aktivirati maksimum 5 ovakvih paketa zlatnih poluga istovremeno.

Zaključci – da li je zlato dobra investicija u vreme krize?

Jeste. Kao što smo videli u većini slučajeva zlato se pokazalo bolje u poređenju sa drugim vrstama aktiva kao što su berze, Bitcoin, tržište nekretnina ili američke državne obveznice.

Posedovati investiciono zlato u portfoliju znači biti stabilan i u onim najnesigurnijim vremenima. U zavisnosti od udela plemenitog metala on može umanjiti gubitke od drugih vrsta aktiva tokom krize ili čak obezbediti pozitivan prinos.

Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
- 300 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 33 RSD

Možda biste voleli da pročitate i