Dodaj upozorenje o ceni

Gde kupiti investiciono zlato u Srbiji

Objavio Drago Matovic u kategoriji Analiza na dan 29.11.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD
Investiciono zlato

Investiciono zlato spada u najsigurnije dugoročne investicije i efikasan je štit koji brani vašu ušteđevinu od inflacije i ekonomske nestabilnosti. Iako je interesovanje za ovaj plemeniti metal visoko u Srbiji, ne zna svako gde treba kupiti investiciono zlato ili na šta da obrati pažnju pri kupovini. 

Zato ćemo u ovom članku razmotriti ono što svaki budući vlasnik zlata treba da zna pre nego što ga kupi. 

Šta je investiciono zlato?

Prvo, važno je definisati šta je investiciono zlato, jer ne spada svo zlato u ovu kategoriju. Proizvodnja investicionog zlata mora pratiti striktne parametre koji se zakonski moraju poštovati da bi proizvod bio smatran investicionim zlatom. 

Postoje dva tipa investicionog zlata – kovanice i poluge. Da bi se proizvod klasifikovao kao investiciono zlato mora da ispuni sledeće kriterijume 

Investiciona zlatna kovanica 

Da bi se tretirala kao investiciono zlato, jedna kovanica mora da: 

 • Bude izrađena (tj. proizvedena) nakon 1800. godine 
 • Bude ili je bila zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji odakle potiče 
 • Bude čistoće od minimum .900 (21,6 karata) 
 • Se prodaje po ceni koja ne prelazi spot cenu zlata za više od 80% 

Kovanice koje datiraju pre 1800. g. se smatraju istorijskim predmetima i kulturnim vrednostima, te se ne tretiraju kao investiciono zlato. 

Kao primer zakonskog sredstva plaćanja, Bečka filharmonija, jedna od najpopularnijih zlatnih kovanica u svetu, zakonsko je sredstvo plaćanja u Republici Austriji sa nominalnom vrednošću od 100 evra. 

Investiciona zlatna poluga  

Jedna zlatna poluga predstavlja određenu količinu livenog ili kovanog zlata. Kada je o polugama reč nema toliko zahteva. Ipak, one treba da budu čistoće minimum 995 (23,88 karata). 

Na poluzi se navodi sledeće: 

 • Težina 
 • Čistoća 
 • Proizvođač 
 • Serijski broj 

Težina zlatnih poluga može značajno varirati, od zlatnih poluga od 1g, poput Tavex poluge, koja je pakovana gotovo kao kreditna kartica, sve do poluga teških 12,5 kilograma, koje uglavnom poseduju centralne banke. 

Minimalna zakonska čistoća za polugu da bi se smatrala investicionim zlatom je 995, ali zlatne poluge koje proizvode svetski poznate rafinerije obično imaju prestižne „četiri devetke“ tj. 999.9 čistoću. 

Gde kupiti investiciono zlato u Srbiji?

Prilikom kupovine investicionog zlata u Srbiji, najbolje je kupovati od firmi koje se specijalizuju za trgovinu investicionim zlatom i direktni su partneri svetski poznatih rafinerija. 

Ove firme dobijaju svoje proizvode direktno od rafinerija i kovnica. Ovako garantujete autentičnost proizvoda i eliminišete dodatne posrednike u procesu. 

Na primer, Tavex je zvanični partner najvećih i najpoznatijih rafinerija u svetu, kao što su švajcarski Valcambi i Argor-Heraeus, britanski Royal Mint i Austrijski Munze Osterreich. Mi dobijamo proizvode direktno od rafinerija. 

Ovi proizvodi su međunarodno priznati i veoma likvidni – ovo je velika prednost fizičkog investicionog zlata. 

Više o ovoj temi: S kojim rafinerijama i kovnicama novca radi Tavex 

Prilikom kupovine investicionog zlata, važno je pronaći legitimnog trgovca- ovo su stvari koje odlikuju legitimnog prodavca: 

 • Kupovne i prodajne cene su uvek dostupne i stalno se ažuriraju kako bi bile u skladu sa cenom zlata na međunarodnim tržištima – na primer, Tavex ažurira svoje cene svakih 15 minuta. 
 • Otkup investicionih zlatnih proizvoda koji su deo portfolija firme, čak i kada ti proizvodi nisu kupljeni od te firme- na primer, ako ste kupili Valcambi polugu negde drugde, Tavex će je otkupiti od vas. 
 • Savetovanje na osnovu vaših potreba i budžeta – dobar trgovac neće pokušati da vam proda bilo šta što ima na lageru, nego će se posavetovati s vama i pronaći proizvod koji odgovara vašem budžetu i portfoliju. 
 • Prodaje međunarodno priznate investicione proizvode iz rafinerija i kovnica kao što su Valcambi, Metalor, PAMP, Argor Heraeus, Royal Mint, Austrian Mint, Perth Mint, itd. 
 • Pruža bolje cene pri kupovini većih količina investicionog zlata. 
 • Ne predlaže neinvesticione proizvode poput nakita ili numizmatičkih novčića na koje se primenjuje PDV i veća premija na cenu. 
 • Prihvata da kupuje i prodaje veće proizvode po istom principu kao i manje (npr. 50 grama, 100 grama ili više). 
 • Transparentnost tokom celog procesa i poštovanje svih zakonskih zahteva. 
 • Dokazana istorija dobrih poslovnih praksi – na primer, Tavex posluje više od 30 godina i ima kancelarije u 12 evropskih zemalja. Samo u proteklih 10 godina, Tavex je prodao preko 50 tona zlata milionima klijenata svugde po Evropi. 

Nekorektno poslovanje na tržištu investicionog zlata u Srbiji 

S obzirom na porast interesovanja za investicionim zlatom u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina, neizbežno su se pojavile i nekorektne poslovne prakse. Iz tog razloga, vrlo je važno biti oprezan prilikom kupovine od nepouzdanih izvora. 

Na primer, prodavci možda pokušaju da izdaju dodatne „sertifikate“ kako bi delovali pouzdano, ali treba biti oprezan, jer zakonski samo rafinerija ili kovnica koja proizvodi zlatne proizvode može izdati sertifikate autentičnosti. 

Takođe, možda probaju da provuku neke skrivene troškove ili poreze, ili možda prodaju zlato po ceni koja zvuči previše dobro da bi bila stvarna, a obično i jeste. 

Celokupan spisak stvari koje treba izbegavati ili na koje treba obratiti pažnju, možete pronaći u našem članak o nekorektnom poslovanju na tržištu investicionog zlata u Srbiji

Kako platiti za investiciono zlato u Srbiji?

Što se tiče načina plaćanja, ako proizvod koji želite da kupite košta manje od 1.150.000 rsd (10.000 evra) plaćanje u kešu je opcija. Možete platiti u kešu pri kupovini u Tavexovoj kancelariji u Beogradu i takođe plaćanje pouzećem pri dostavi. 

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma (Sl. glasnik RS br. 113/2017, 91/2019 i 153/2020) propisano je da lice koje prodaje robu i nekretnine ili pruža usluge u Republici Srbiji ne sme da prima gotovinsko plaćanje u iznosu od 1.150.000 dinara (10.000 evra). 

Kupovina veća od 10.000 evra se vrši putem uplate na bankovni račun. 

Investiciono zlato u Srbiji je oslobođeno od PDV-a 

Investiciono zlato se prodaje bez PDV-a od 1. aprila 2018. godine. Od tada do danas su zlatne rezerve Narodne Banke Srbije udvostručene. 

Kupovina investicionog zlata preko interneta  

Kupovina investicionog zlata preko interneta u Srbiji je jednostavna – Tavex ima obimnu online prodavnicu sa proizvodima svih rafinerija/kovnica sa kojima sarađujemo. Pružamo besplatnu dostavu na teritoriji čitave Srbije i maksimalnu sigurnost tokom celog procesa. 

Zaključak  

Tržište investicionog zlata u Srbiji se razvija, a interesovanje za ovim dragocenim metalom konstantno raste. 

Možete kontaktirati Tavex ovde – nudimo vam besplatne konsultacije o investicionom zlatu sa našim stručnjacima. U koliko imate dodatnih pitanja, možete pogledati  često postavljana pitanja” (FAQ). 


Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i