Dodaj upozorenje o ceni

Zlato poskupelo više od 1700 dolara za jednu uncu, bitkoin pao

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 14.11.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
253160 RSD/oz
  
+ 1007 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3325 RSD/oz
  
+ 46 RSD
akcije zlato bitkoin

Juče je na zatvaranju cena zlata u dolarima skočila za 2,2% i prvi put od kraja oktobra prešla 1700 dolara za jednu uncu. U evrima, koji su relevantni za trgovinu investicionim zlatom na Balkanu, ovaj žuti metal prešao je tu istu psihološku granicu. Poslednji put na Starom kontinentu njegova cena za jednu uncu bila je viša pre skoro mesec dana, 14. oktobra.

Dolarski indeks (DXY), kojim se meri cena dolara u odnosu na korpu drugih valuta, u istom periodu pao je za gotovo 1%. U slučaju da nema drugih promena, pad američke valute odraziće se pozitivno na cenu zlata u svetu. Osim toga, na ovaj metal pozitivno je uticao pad kamata na američke državne obveznice sa kojima je on u obrnuto proporcionalnoj vezi. Referentna kamatna stopa na 10-godišnje državne obveznice pala je sa 4,24 na 4,1% od juče do trenutka pisanja članka. Njen pad potpomogao je ionako visoku potražnju investitora. Prema Kitco-vom indeksu cene zlata, to je rezultiralo sa dodatnih 28 dolara u ukupnom poskupljenju koje iznosi nešto preko 37 dolara. Ostalo se duguje slabljenju dolara.

Poskupljenje zlata poklopilo se sa izborima u SAD. Promena njegove cene može se očekivati u četvrtak 10.XI, kada će biti objavljeni podaci vezani za indeks potrošačkih cena u SAD. Ukoliko inflacija ostane visoka, može se očekivati da će Federalne rezerve nastaviti sa brzim tempom povećanja referentne kamatne stope. A što se više ona bude povećavala, to će ekonomija ove zemlje biti bliža recesiji. To zvuči kao dobra vest za zlato, koje se kroz istoriju pokazalo dobro u kriznim vremenima.

Više o ovoj temi: Investiciono zlato kao čuvar kupovne moći u Evropi – evo i zašto

I srebro takođe dobro stoji kao zlato, poskupevši još više – za 5,88% i iznosi 21,611 dolara za 1 uncu, pre blagog pada koji će uslediti. Od početka meseca beli metal beleži rast od 8,67%. Kao što se često dešava, cena srebra se menja značajnije nego cena zlata. Njen poslednji rast iznosi 4,08% u dolarima i 3,5% u evrima. Druge investicione aktive poput berzi i kriptovaluta ne mogu se pohvaliti takvom dinamikom. Pogledajmo šta se dešava sa njima.

Šta se dešava sa berzama?

Povećanje kamatnih stopa negativno utiče na berzanske indekse. Takav je bio slučaj i 2018. g. kada je centralna banka počela sa njihovim poslednjim povećanjem. Evo njihove dinamike u tom trenutku.

Infografika: Povećanje referentne kamatne stope i njegov efekat na berze


To isto dešava se i usled trenutnog ciklusa povećanja kamatne stope. Ono je bilo najavljeno početkom godine i krenulo je u martu. Za manje od godinu dana ona je povećana sa 0 na 4%. U tom periodu vodeće berze beleže pad, i to:

  • S&P 500: -16,75%;
  • Nasdaq: -28,5%;
  • Dow Jones: -7,7%.

Naravno, njihovo kretanje nije samo naniže. Na trenutke se čini kao da će doći do rasta. Međutim, ovakva povećanja poznata su kao reliji na medveđem tržištu. Obično tada indeksi rastu veoma brzo, ali nakon toga opet padaju.

Više o ovoj temi: Akcije, zlato i inflacija: Šta se događa kad kamata raste?

Od sredine do kraja oktobra bili smo svedoci takvog jednog relija na medveđem tržištu. Pritom je indeks S&P 500 porastao za preko 9%. Ali je nakon toga opet pao za 1,5%. Na novom udaru našao se juče kada je razlika između maksimuma i minimuma bila još veća, mada je na zatvaranju zabeležen marginalni rast. U svakom slučaju od početka meseca samo je industrijski Dow Jones u zelenom, doduše jedva. A slabljenju od juče doprinosi i situacija sa kriptovalutama.

Kako je krah treće najveće berze poljuljao kriptosvet

Ove godine platforma za trgovanje kriptovalutama FTX, u vlasništvu Sema Bankman-Frida, postala je treća najveća berza kriptovaluta u svetu. Na svom vrhuncu njena tržišna kapitalizacija iznosila je 32 milijarde dolara, a njen osnivač postao je milijarder sa aktivama u vrednosti od 16 milijardi dolara. Ali ovoj njegovoj bajci je juče brzinski došao kraj.

Bogatstvo Bankman-Frida ili njegov nestanak za 60 sekundi

Početkom meseca je Alameda Research kupuje FFT token, koji emituje berza FTX. Nakon ove vesti, za vikend je konkurentska berza za kriptovalute Binance, najveća na svetu, najavila da će prodati 23 miliona FFT-ova, koje poseduje. To je istog časa dovelo do pada njegove cene za 36% – sa 22 na 14,5 dolara za token. Počinje panika i investitori koji trguju na berzi FTX masovno povlače svoja sredstva. Još tokom vikenda oni su povukli sredstva u vrednosti od preko 6 milijardi dolara, a u utorak je došlo do dodatnog širenja ove tendencije.

U ovoj situaciji FTX ne raspolaže sa dovoljno sredstava za plaćanje. Prodaja tokena  FFT oborila je njegovu cenu za impresivnih 84% samo za tri sata. Što je veća prodaja i što je više ugrožena stabilnost tržišta, to su manji priliv sredstava. Obično se to naziva krizom likvidnosti. Međutim, Nasim Taleb, autor „Crnog labuda“, komentariše da ne možemo govoriti o krizi likvidnosti kod kriptovaluta, jer njima nije svojstvena konkretna vrednost. Za njega je to prosto obična kriza.


Ma kako nazvali ovaj proces, FTX čeka bankrot. Na kraju, i njen osnivač, koji je izgubio preko 95% svog bogatstva, najavio je da će konkurencija Binance preuzeti njegovu kriptoberzu.

Bitkoin i eter na udaru

Već u ovom trenutku FTX-ovi problemi odrazili su se na čitav kriptosvet. Nakon prve najave da će Binance prodavati FFT token, bitkoin, vodeća kriptovaluta, pao je za 5,4% za dva sata. Nakon toga njeno kretanje ide u suprotnom smeru od promena kod FFT-a. Kada je obelodanjeno da je FTX  nesolventna, bitkoin gubi udarno novih 12%. Od utorka ujutro do danas gubi 13,7% svoje vrednosti i pada ispod 16.000 dolara za 1 bitkoin prvi put u poslednje dve godine. Od početka 2022. g. pad bitkoina iznosi 66,1%.

Vredi istaći da je cena od 17,7 hiljada dolara izuzetno važna vrednost za bitkoin. Pad ispod toga može dovesti do još većeg spuštanja cene.

Eter, druga kriptovaluta po udelu na tržištu, beleži pad od 22% u istom periodu, tj. još veći nego bitkoin. Najniža vrednost po kojoj se trgovao eter je 2273 dolara za 1 eter, što je najniža vrednost od sredine jula naovamo. Kriptovaluta na berzi Binance sa istim tim imenom, kojom se trguje pod oznakom BNB, pala je za „samo“ 11%.

Cena zlata (XAU-RSD)
253160 RSD/oz
  
+ 1007 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3325 RSD/oz
  
+ 46 RSD

Možda biste voleli da pročitate i