Dodaj upozorenje o ceni

Kako srebrni Australijski kengur postaje jedna od najpopularnijih kovanica na svetu

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Rafinerije i kovnice novca, Analiza na dan 29.08.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
+ 68 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 38 RSD

Srebrni Australijski kengur koji predstavlja nacionalni simbol Australije i čija prodaja iznosi gotovo 19 miliona finih unci ili 591 tonu tokom 2021. g., jedna je od najpopularnijih varijanti za ulaganje u srebro. Lako se može razumeti i zašto imajući u vidu kombinaciju pristupačne cene, prefinjenog dizajna i činjenicu da se proizvodi od čistog srebra (čistoće .9999). Za investitore to znači da ovu kovanicu mogu prodati širom sveta u vrednosti maksimalno bliskoj spot ceni srebra.

Srebrni Australijski kengur jedan je od izuzetno uspešnih proizvoda kompanije Perth Mint, koja je ime među investitorima u metale. Kao jedna od najvećih kovnica novca na svetu, ona pokriva oko 10% proizvodnje zlata na globalnom nivou i 900 tona srebra godišnje. Tavex je višegodišnji partner Perth Mint-a i nudimo najbolje tržišne kotacije za bilo koju količinu ove srebrne kovanice.

Više o ovoj temi: Srebro: skriveni stub finansijske stabilnosti

U ovom članku razmotrićemo kako je srebrnjak Australijski kengur postao jedna od najpopularnijih kovanica na svetskom nivou, koja priča stoji iza njegovog nastajanja i kakvu simboliku nosi.

Nastajanje srebrne kovanice Australijski kengur

Kao što to često biva u svetu investicionih metala, uspešan start novog zlatnika podsticaj je za rafineriju ili kovnicu novca da izbaci i srebrnu varijantu. Zato 1993. g. Perth Mint stvara srebrni Australijski kengur, nakon što je zlatni Australijski kengur, čiju ćemo istoriju razmotriti u posebnom članku, doživeo veliki uspeh. To je najpre kolekcionarski novčić, koji se proizvodi u ograničenom broju. Ali zbog velikog interesovanja, u kovnici novca menjaju i šire koncepciju vezanu za njegovu proizvodnju.

U septembru 2015. g. predstavljen je novi dizajn, koji označava početak svetski poznate srebrne kovanice Australijski kengur, kakvu danas poznajemo. Proizvodi se od čistog srebra (čistoće .9999) i, za razliku od onih prethodnih, broj kovanica koje će biti izrađene nije ograničen. Prema rečima Ričarda Hejsa, bivšeg direktora Perth Mint-a:

Želimo da garantujemo da će novi Australijski kengur zadovoljiti ključne potrebe investitora – dobiće aktivu koja predstavlja australijsku ikonu; imaće pristup srebru po pristupačnoj ceni; moći će da kupe metal čistoće .9999 i raspolažu njime u vidu kovanica zgodne težine od jedne fine unce.

Još samim svojim pojavljivanjem na tržištu, srebrni Australijski kengur postaje apsolutni hit. Za svega petnaest meseci proizvedeno je 11,2 miliona primeraka. U Perth Mint-u navode da je u prvoj kalendarskoj godini prodato impresivnih 10 miliona kovanica. Kotiranje je još značajnije ako se uzme u obzir da:

  • Srebrni Australijski kengur ima konkurenciju u vidu drugih poznatih proizvoda samog Perth Mint-a, uključujući serije Kukabara, Lunarni kalendar i Koala (svaka od njih sa ograničenim brojem primeraka);
  • U samoj kovnici su računali na duplo nižu prodaju Kengura – oni su očekivali da će klijenti kupiti 5 miliona primeraka.

Tako odmah po pojavljivanju novi srebrnjak Australijski kengur postaje jedna od pet najprodavanijih kovanica na svetu. Vodeće mesto zauzima srebrni Američki orao. Osim njega tradicionalno veoma visoku prodaju beleže kanadski Javorov list, Bečka filharmonija i Kineska panda. Tome treba dodati i engleski srebrnjak Britaniju, a uzimajući u obzir i izuzetan rast obima prodaje svih srebrnih kovanica sa ovog spiska, u proteklih skoro šest godina, nema ozbiljnih promena na listi. Prodaja Kengura u ovom periodu takođe je značajno porasla – gotovo je udvostručena.

Dizajn srebrne kovanice Australijski kengur

Kengur se nudi samo u jednoj varijanti – u težini od jedne fine unce ili 31,1 gram čistog srebra (čistoće .9999). Kovanica je zakonsko sredstvo plaćanja u Australiji i ima nominalnu vrednost od jednog australijskog dolara, pri čemu se i danas proizvodi u neograničenim količinama. Njen prečnik iznosi 40,9 mm, a debljina – 3,5 mm.

Dizajn kovanice delo je gravera Džodi Klark. Na aversu kovanice je suveren – kraljica  Elizabeta II, iz profila. Kao i oko samog kontinenta Australije, i oko nje je rub koji podseća na talase i natpis: „Elizabeth II Australia 1 dollar”. Portret kraljice varira u zavisnosti od emisije.

Avers srebrnog Australijskog kengura

Na reversu vidimo samog crvenog kengura, koji je nezvanični simbol Australije, u skoku. Okružen je stilizovanim sunčevim zracima i, kao i kraljica, stilizovanim „okeanom“. Navedeni su i parametri kovanice – natpis AUSTRALIAN KANGAROO („Australijski kengur”), godina kovanja, čistoća (9999 SILVER, tj. „srebro .9999”) i težina – „1 OZ” („jedna fina unca”). U talasima desno od kengura nalazi se malo slovo „P”. To je oznaka proizvođača Perth Mint.

Poleđina (revers) srebrnog Australijskog kengura

Poleđina (revers) srebrnog Australijskog kengura

Rub kovanice je „nazubljen”. Taj nazubljeni rub postavlja se da se ne bi sa njih neprimećeno skidalo srebro. U prošlosti, kada je zlatni i srebrni novac realno korišćen u opticaju, to je bila česta praksa. Više o ovom rubu i ulozi Leonarda da Vinčija u njegovom stvaranju možete videti u članku: „Šta je nazubljen rub i zašto ga kovanice imaju?“.

Kengur ne samo što je jedna posebna životinja već u australijskom monetarnom sistemu ima značajnu istorijsku simboliku. Kao deo australijskog grba, ovaj torbar pojavljuje se na prvim ovdašnjim srebrnim šilinzima kovanim 1910. g. Zatim se pojavljuje i na mnogim drugim novčanicama i kovanicama u zemlji.

Koliko vrsta srebrnog Australijskog kengura postoji?

Čak i danas ovaj svetski prepoznatljiv Australijski kengur, proizvod Perth Mint-a, nije jedina srebrna kovanica sa likom ove životinje. Opet početkom devedesetih godina Royal Australian Mint (RAM) – državna rafinerija, koja izrađuje lokalnu valutu, počinje da proizvodi i srebrnog kengura. On je takođe sa nominalnom vrednošću od jednog australijskog dolara i čistoće od .9999.

Više o ovoj temi: Ulaganje u zlato, deo 1: Investiciono zlato

Postoje dve suštinske razlike. Kao prvo, RAM-ov Kengur proizvodi se u veoma ograničenoj količini. U poslednjih skoro petnaest godina izrađuje se samo 20.000 komada godišnje. To znači da se on ne može naći u neograničenim količinama i da se njime trguje pre kao sa kolekcionarskim nego li kao sa investicionim srebrom. Premija kod njega može biti znatno viša od trenutne spot cene srebra ukoliko se uopšte može naći na tržištima van Australije.

I drugo, dizajn RAM-ovog Kengura menja se svake godine, što još više doprinosi njegovoj retkosti. Kod Kengura u izradi Perth Mint-a nema promene, kao ni kod srebrnog Američkog orla, na primer. Budući da je RAM-ov Kengur relativno redak u Evropi, malo je verovatno da će investitor početnik naleteti na njega, ali je dobro da bude upoznat sa njegovim postojanjem.

Cena zlata (XAU-RSD)
262 532 RSD/oz
  
+ 68 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3 148 RSD/oz
  
+ 38 RSD

Možda biste voleli da pročitate i