Dodaj upozorenje o ceni

Vodeći investitori očekuju rastuću cenu zlata i stabilno srebro tokom 2022. g.

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 15.02.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Kao i zlato, dugoročno gledano, investiciono srebro veoma je dobra opcija za očuvanje kupovne moći na duže staze. Međutim, ono po čemu se ono razlikuje od žutog metala jeste da je srebro i dalje potcenjeno od strane kupaca u nekim zemljama.

Više o ovoj temi: Srebro – skriveni stub finansijske stabilnosti

Tokom prošle godine potražnja za zlatom generalno, pa i investicionim zlatom, dostigla je osmogodišnji rekord. Interesovanje za srebro takođe je bilo izuzetno visoko – potražnja je premašila milijardu finih unci prvi put u šest godina. Takva dinamika bila je primetna i kod investicionog srebra. Kupovina je iznosila 252,8 miliona finih unci ili skoro 7200 tona.

Infografika 1: Potražnja i ponuda zlata


U prvom slučaju videli smo znatno pojačano interesovanje usled neviđene inflacije. Kupci investicionog zlata još jednom su dokazali da je ono najbolji spasilac kupovne moći u kriznim vremenima. Ista dinamika bila je primetna i u Bugarskoj, gde se kupovina zlatnih poluga i kovanica na godišnjem nivou utrostručila.

Srebro je, pored toga što je investicioni metal, u osnovi mnogih industrija – od proizvodnje običnih i električnih automobila, preko medicinske opreme, do obnovljivih izvora energije. Spisak je toliko dug da je lakše navesti gde se ono ne koristi, nego gde se upotrebljava.

Zato će njegova potražnja i dalje rasti na dugoročnom planu, a poslednje decenije njegova proizvodnja odvija se bez značajnijih promena. Rastuća potražnja, u kombinaciji sa stalnom ponudom, znači da ćemo u dugoročnoj perspektivi imati ozbiljan osnov za visoku cenu srebra na globalnom nivou.

Infografika 2: Potražnja i ponuda srebra


S obzirom na ovu svetlu perspektivu zlata i srebra u srednjoročnom periodu, razmotrićemo  cene ovih dvaju metala prema predviđanjima nekih od vodećih investitora i rafinerija u svetu. Njihova očekivanja objedinila je London Bullion Market Association u izveštaju „Analiza prognoza za plemenite metale u 2022. g.“

Predviđena cena zlata u 2022. g.

Tokom 2021. g. cena zlata beleži blagi pad, ali generalno ostaje stabilna. Njegova prosečna vrednost iznosila je 1798,6 dolara za finu uncu. Od početka 2022. g. ovaj metal je nakratko nadmašio 1840 dolara za finu uncu, ali prosečno se trguje za oko 1815 dolara za uncu.

Kompanije koje je LBMA anketirala očekuju da će se ta veća cena zadržati tokom cele godine. Predviđa se da će njegova prosečna cena u sledećih deset meseci iznositi 1802 dolara, tj. očekuje se da će metal ostati stabilan i da će poskupeti za 0,3% u poređenju sa 2021. g. Procena treba da uključi na pad berzi, kao i alternativnu aktivu – vodeći indeksi pali su između 4 i 12% od početka godine, a bitkoin za preko 9% u istom periodu. Drugim rečima, zlato se kreće mnogo bolje u poređenju sa drugim popularnim mogućnostima.

Vratimo se zlatu, najoptimističniji u pogledu ovog plemenitog metala je Torsten Polejt iz kompanije Degussa Goldhandel, prema kome možemo biti svedoci cene zlata od skoro 2300 dolara za finu uncu. Po njegovim rečima:

Mi verujemo da će centralne banke dati prioritet „ekonomskom rastu“ u odnosu na „smanjenje inflacije“. Smanjenje programa kvantitativnih olakšica biće manje od očekivanog i biće uglavnom kozmetičke prirode, čime će se realne kamatne stope dosta zadržati u negativnom području. Zato postoje realne šanse da se zlato vrati dugotrajnoj tendenciji rasta, naročito imajući u vidu da je trenutno potcenjeno.

Sasvim suprotno tvrde četiri kompanije, koje su navele da ono može pasti do 1500 dolara za finu uncu. Razlog je dijametralno suprotan onome koji je istakao Polejt – prema ovim investitorima, centralne banke će agresivno povećati kamatne stope, što će druge aktive učiniti privlačnijima.

Infografika 3: Predviđene cene zlata i srebra za 2022. g.

Stabilna ili razočaravajuća cena srebra?

Prosečna očekivana cena srebra za 2022. g. iznosi 23,45 dolara za finu uncu i ona je za 6% niža od prošlogodišnjeg proseka. Uprkos tome, većina analitičara navodi da će njegova vrednost dobiti solidan oslonac ove godine. Te dve tvrdnje zvuče kontradiktorno. Čemu se duguje ovo mimoilaženje, naročito kad se ima u vidu da se očekuje kretanje cene zlata u suprotnom smeru? I, ne na posletku, zašto govorimo o „stabilnoj“ ceni srebra u naslovu kada će, prema mnogim institucijama, ona izgubiti 6% od svoje vrednosti?

Kako tumačiti očekivanu cenu srebra?

Po mišljenju eksperata koje je anketirala LBMA cena srebra dobiće solidan oslonac u industrijskoj potražnji. On, međutim, neće biti dovoljan, jer se industrija poluprovodnika još uvek nije oporavila. Ona koči proizvodnju u mnogim drugim sektorima, u kojima se koristi srebro. Štaviše, problemi sa čipovima dolaze u kombinaciji sa poteškoćama u logistici, koje takođe vrše pritisak na potražnju za srebrom.

Istovremeno, očekuje se da će u najskorije vreme proizvodnja srebra blago porasti. Ono se obično ekstrahuje paralelno s drugim metalima, pre svega sa cinkom i olovom, a predviđanja kompanije Precious Metals Insights Limited su da ćemo tokom 2022. g. biti svedoci rasta od 7% na godišnjem nivou. To bi moglo da funkcioniše kao neki plafon za cenu, koji bi sprečio da ona prati cenu zlata.

U poređenju sa već navedenom volatilnošću berzi i drugim alternativama, srebro, koje je od početka godine do trenutka pisanja članka poskupelo za 0,8%, pokazuje se kao relativno stabilno.

I, ne manje važno, skoro svi anketirani predviđaju da će industrijska potražnja za srebrom imati veoma jak pritisak na cenu srebra, dugoročno gledano. Zato oni očekuju da će se generalno nakon 2022. g. ona vratiti rastu. Tako, uzimajući u obzir sve navedeno, srebro u poređenju sa drugim aktivama ima manje fluktuacije. Ako zaista dođe do predviđenog pada cene, može se ispostaviti da je 2022. g. bila sjajna prilika za povećanje udela investicionog srebra u investicionom portfoliju.

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i