Dodaj upozorenje o ceni

U istočnoj Srbiji nalazište zlata pokazuje obećavajuće rezultate

Objavio Drago Matovic u kategoriji Vesti na dan 28.11.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD
Zlatna ruda. Na istoku Srbije je otkriveno veliko ležište zlata.

15. novembra, kompanija Dundee Precious Metals objavila je nove rezultate analiza koji ukazuju na svetlu budućnost za rudnik zlata Čoka Rakita, smešten na istoku Srbije. Ova kanadska kompanija godinama istražuje potencijalna mineralna bogatstva na istoku zemlje.

Ovakav projekat može potencijalno doneti mnogo poslova i investicija u manje razvijen kraj zemlje, a dodatno – značajno povećati ukupni izvoz Srbije. Zlato je u proteklih par godina pokazalo jak performans na međunarodnim tržištima.

Novi rudnik zlata na istoku 

Istočna Srbija već je poznata po obilnim mineralnim bogatstvima, posebno po RTB Boru, koji je od 2018. godine u vlasništvu i pod upravom kineske kompanije Zijin Mining. Ovo najnovije otkriće 15. novembra deo je šireg “Projekta Timok” koji sprovodi Dundee Precious Metals. Najnovija analiza potvrđuje ono što se već pretpostavljalo, da rudnik Čoka Rakita (smešten u opštini Žagubica) ima bogato ležište zlata. 

U januaru ove godine, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potvrdilo je da su mineralna nalazišta u ovom regionu pristupačna i sadrže visoku koncentraciju zlatne rude. Dundee Precious Metals procenjuje da će “Projekat Timok” proizvesti 547.000 unci (15,5 tona) zlata tokom osmogodišnjeg životnog veka. Proizvodnja će iznositi oko 80.000 unci godišnje u prvih 6 godina, uz procenjeni trošak proizvodnje od 693 dolara po unci zlata. Inicijalni kapital za ovaj projekat procenjuje se na oko 211 miliona dolara. Ova kanadska kompanija nastavlja da istražuje region u nadi da će produžiti životni vek projekta, a ovo najnovije otkriće u Čoka Rakiti će možda biti sledeće proširenje. 

Ko je Dundee Precious Metals? 

Dundee Precious Metals Inc. je kanadska kompanija angažovana u akviziciji, istraživanju, razvoju, rudarenju i preradi plemenitih metala. Već posluju na dva projekta u susednoj Bugarskoj – zlatnom, bakarnom i srebrnom rudniku istočno od Sofije, i drugom projektu koji se nalazi na jugoistoku Bugarske, blizu Krumovgrada. Njihove operacije u ova dva bugarska rudnika godišnje proizvode između 275.000 i 315.000 unci zlata, kao i dodatnih 15 miliona kilograma bakra, obezbeđujući stotine radnih mesta izvan glavnih urbanih centara Bugarske. Osim toga, imaju operacije u Kanadi, Namibiji i Latinskoj Americi, a sa “Projektom Timok” Srbija će se pridružiti njihovom spisku operacija. 

Industrija zlata u Srbiji 

“Projekat Timok” će biti novi dodatak industriji rudarenja zlata u Srbiji; dosad, najveću operaciju rudarenja zlata vodi Zijin Mining Srbija, ova kineska firma eksploatiše profitabilna nalazišta na istoku zemlje. Zijinova proizvodnja je takođe glavni izvor zlata za Narodnu banku Srbije. U periodu od 2018. do 2022. godine, Narodna banka je kupila 5,7 tona zlata od Zijina, a vrednost ovih kupovina procenjuje se na 276 miliona evra. Samo prošle godine je Narodna banka kupila 853 kilograma iz domaće proizvodnje. 

Ovo je u skladu i sa zakonima Srbije, jer se svo proizvedene zlato prvo mora ponuditi Narodnoj banci na kupovinu po međunarodnoj ceni zlata na Londonskom tržištu (London Bullion Market Association). Tek nakon što Narodna banka prihvati ili odbije kupovinu, Zijin Mining može da podnese zahtev za izvoznu licencu kako bi prodao zlato u inostranstvu. 

Narodna banka je saopštila sledeće objašnjavajući svoje kupovine zlata: 

Zlato kao klasa aktive u deviznim rezervama istorijski ima ulogu sigurne aktive (safe haven), a ova njegova uloga naročito dolazi do izražaja u periodima krize. Iz ugla centralne banke, kao institucionalnog investitora, zlato je i garancija poverenja u centralnu banku, a uobičajeno služi i kao oblik zaštite od inflacije na duži rok.

Narodna banka Srbije nije jedina centralna banka koja kupuje dodatne zlatne rezerve. 

Kupovina zlata od strane centralnih banaka 

2022. godina bila je godina s najvećim kupovinama zlata od strane centralnih banaka u poslednjih 70 godina – narodne banke širom sveta su ukupno kupile 1.140 tona žutog metala. Ova kupovna groznica inspirisana je geopolitičkim tenzijama i visokom inflacijom, što je navelo centralne banke širom sveta da se okrenu zlatu kao sigurnom utočištu.

Ova snažna kupovna groznica centralnih banaka nastavlja se i tokom 2023. godine. Svetski savet za zlato izveštava da su centralne banke u prva tri kvartala ove godine kupile preko 800 tona zlata. Treći kvartal je posebno dobro prošao, sa kupovinom od 337 tona. 

Više o ovoj temi: Istraživanje ukazuje da centralne banke pune svoje rezerve zlata. 

Ranije ove godine, istraživanje Invesco-a pokazalo je da 96% centralnih banaka i suverenih fondova širom sveta smatra zlato sigurnom investicijom. Kupovine su zabeležene širom sveta, od Kine do Turske do Centralne i Istočne Evrope, i to ne samo od strane institucionalnih investitora, već i od strane pojedinaca. 

Zaključak 

Istraživanje, eksploatacija i prerada zlata je dugotrajan i skup proces, zbog čega svake godine postoji donekle ograničena ponuda novog zlata. Iz tog razloga, uspostavljanje novih rudnika zlata na istoku zemlje je vrlo pozitivan razvoj za ekonomiju istočne Srbije i čitave zemlje. 

Zijin Mining Srbija već je najveći izvoznik u zemlji – izvoz Zijin Mining iz Brestovca bio je 631,2 miliona evra, Ziđin kopera iz Bora 427,5 miliona. Dodavanje još jednog takvog projekta ekonomskom portfoliju Srbije biće jako pozitivan razvoj. Industrijska proizvodnja sa fokusom na izvoz na međunarodna tržišta je jedan od najboljih načina da se razvije privreda. 

Svaki dodatni projekat ove prirode povećava globalni uticaj Srbije na tržištu zlata. 

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i