Dodaj upozorenje o ceni

Šest saveta za sigurno čuvanje zlata i srebra kod kuće

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Lične finansije na dan 02.08.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
253186 RSD/oz
  
+ 1033 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3321 RSD/oz
  
+ 42 RSD

Ostaviti investiciono zlato tek tako u prvoj fioci radnog stola možda nije najbolja ideja – čuvanje zlata kod kuće mora biti pažljivo osmišljeno. Zato je izbor pravog mesta i način čuvanja zlata i srebra od suštinskog značaja za vas kao investitore. Važno je da ono bude na sigurnom, ali i relativno lako dostupno.

Kao što smo mi u Tavexu već isticali, ukoliko ulažete u velike količine zlata i srebra, dobra je ideja izabrati da čuvate deo toga u jednom ili više dobro čuvanih trezora. Ali mesto koje je svakom čoveku najzgodnije za to obično je njegov dom.

Više o ovoj temi: Kako izbeći ličnu finansijsku krizu

Evo šest saveta o čuvanju zlata i srebra od stručnjaka za finansije Pitera Šifa.

Nemojte biti previše očigledni u čuvanju zlata

Ako ste na televiziji videli nešto tajno i dobro izmišljeno, najverovatnije su i lopovi to već videli. Tako da sef u obliku knjige, koja pritom izgleda neprirodno, možda i nije najbolje rešenje. Budite kreativni.

Napravite više slojeva zaštite

Lopovi obično žure, zgrabe šta zgrabe i beže. Njihov cilj je da uđu u određenu kuću i izađu iz nje na najbrži način. Razmislite o tome kako ćete napraviti svoje skrovito mesto u nekoliko različitih slojeva – to će ih usporiti i otežati njihov pokušaj pljačke.

Više o ovoj temi: Čemu nas uči rastući potrošački dug i šta raditi sa novcem?

Na primer, ako nameravate da napravite sef u podu, stavite preko njega ogromnu policu sa knjigama, koju je ionako teško pomeriti. Otežajte maksimalno pronalaženje vašeg skrovišta, tako da do njega teško mogu doći nepoznati ljudi. Što više budu morali da traže, to je verovatnije da će odustati.

Koristite mamac

Sef na nekom vidljivijem mestu može poslužiti dobro kao mamac. Stavite unutra malo jeftinog nakita, neke kovanice-suvenire iz turističkih objekata koje izgledaju kao zlatnici ili pak one sa pozlatom i možete prevariti lopova da je našao skrovište sa vašim investicionim zlatom.

Ne pričajte nikome

Zaista, ovo može zvučati očigledno, ali trudite se da ne govorite velikom broju ljudi da čuvate bilo kakvu količinu dragocenih metala u svojoj kući. Tako rizikujete da se nađete na meti. Ili pak ako podelite to sa bližnjima i prijateljima, možete opet koristiti lažno skrovište kao masku.

Ipak recite nekome

Razlog je isti – to je vaše „blago“ i dobro je da imate bar jednu blisku osobu koja zna gde se ono nalazi u slučaju da ste vi sprečeni.

Izaberite kvalitetan sef

Ne tražite najpovoljniju cenu ni one modele u najširoj upotrebi, jer su i načini njihovog otvaranja verovatno široko rasprostranjeni. Izaberite kvalitetan sef koji će odgovarati veličini vašeg skrovišta.

Ne zaboravite, najvažnije je biti kreativan i pronaći savršeno skrovito mesto za vaše zlato i srebro, a u zavisnosti od infrastrukture vašeg doma, nezavisno od toga da li živite u kući, stanu ili čak kamp-prikolici. 

Čak vam i neka emisija o uređenju enterijera, na primer, može biti od koristi. Nikako nemojte zaboraviti da napravite i vaše lažno skrovište.

Cena zlata (XAU-RSD)
253186 RSD/oz
  
+ 1033 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3321 RSD/oz
  
+ 42 RSD

Možda biste voleli da pročitate i