Dodaj upozorenje o ceni

5 najčuvenijih zlatnih investicionih dukata 

Objavio Drago Matovic u kategoriji Rafinerije i kovnice novca, Analiza na dan 17.04.2024
Cena zlata (XAU-RSD)
253392 RSD/oz
  
+ 1239 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3319 RSD/oz
  
+ 40 RSD
Ducat franc jozef, jedan od najpopularnijih zlatnika

Zlatnici, dukati, kovanice. Postoji puno naziva za ovu vrstu investicionog zlata, a to je i logično, jer čovečanstvo već hiljadama godina koristi zlato u formi novčića kao novac. Od perioda drevnog Rima, do srednjovekovne Venecije, preko Austrougarske monarhije, pa i u Srbiji tokom dinastije Nemanjića, zlato je oduvek bilo novac – i to najstabilnija forma novca.  

Danas, iako zlato više ne vrši direktnu funkciju novca, ono je postalo čuvar vrednosti i stabilno sredstvo u periodima inflacije, recesije i geopolitičke krize. Iz tog razloga zlatnici su i dan-danas traženi, i za razliku od zlatnih poluga, nose više karaktera i istorije iza sebe. 

Iz tog razloga smo sastavili spisak najčuvenijih investicionih zlatnika u svetu, koji sadrže najfiniju izradu, prestižnu istoriju i kvalitet u svakom detalju. Kada je u pitanju kupovina zlatnika, ovi proizvodi su definitivno vredni razmatranja. Poznati su i prihvaćeni širom sveta, neki su čak i zakonsko platežno sredstvo u zemljama iz kojih potiču.

Zato, hajde da se upoznamo sa ovim divovima zlatnog sveta. 

Zlatnici Austrijski Dukat Franc Jozef 

Investicioni zlatnici austrijski dukat Franc Jozef bili su najpopularniji proizvodi kod nas u 2023. godini i generalno spadaju u najtraženije. To naročito važi za „mali“ zlatnik od jednog dukata, koji je najpoznatiji investicioni zlatnik kod nas, ali i za „veliki“, čija je nominalna vrednost četiri dukata. 

Više o ovoj temi: Austrijski dukat – priča o jednom od najpopularnijih zlatnika na svetu 

Lako se može objasniti i zašto. Ovi najpopularniji austrijski zlatnici traženi su i u celom svetu. Istorijske kovanice imaju dugu prestižnu istoriju i visoki sadržaj čistog zlata (čistoće .986) i izuzetno kvalitetnu izradu.  

I danas se proizvode bez ikakvih razlika u odnosu na original koji je iskovan u Austrijskoj kovnici novca (Münze Österreich) 1872. godine. Na taj način predstavljaju uspomenu na Austrougarsku monarhiju i dane zlatnog standarda, kada su sve papirne valute bile pokrivene zlatnim rezervama ili je zlato i dalje bilo novac. 

Na njihovoj prednjoj strani je lik Austrougarskog cara Franca Jozefa, poslednjeg vladara ove monarhije. Na oba portreta on je prikazan sa izuzetnim detaljima kao mladi vladar. Umetnička izrada nesumnjivo je jedan od činilaca koji doprinose velikom interesovanju za zlatnike austrijski dukat. 

Proizvođač  Težina (mali-veliki dukat)  Čistoća 
Münze Österreich  3,49 – 13,96  986 

Dukat franca jozefa

Bečka filharmonija  

Bečka filharmonija je možda najpopularniji zlatnik u svetu. Kao simbol jedne od najlepših umetnosti i zlatne kulturne prošlosti i sadašnjosti Beča i Austrije, gde su stvarali kompozitori poput Mocarta, Štrausa, Betovena i dr., od svog pojavljivanja 1989. godine ovaj zlatnik u više navrata proglašavan je najprodavanijim zlatnikom na svetskom nivou od strane Svetskog saveta za zlato 

Više o ovoj temi: Bečka filharmonija beleži rekordnu tražnju 

Mnogo je faktora koji utiču na popularnost Bečke filharmonije koja se proizvodi od čistog zlata (čistoće 999,9). Ona je još jedan proizvod Austrijske kovnice – a ova kovnica spada među najstarijim u svetu, osnovana 1194.

Ova kovanica nagrađivana je za izuzetan dizajn glavnog gravera Austrije Tomasa Pesendorfa, a na njenoj prednjoj strani prikazan je simbol Bečke filharmonije – orgulje u Zlatnoj dvorani, dok je na zadnjoj strani prikazano osam muzičkih instrumenata: četiri violine, violončelo, bečki rog, fagot i harfa.  

Osim toga, Bečka filharmonija je zlatna kovanica koja je zakonsko platno sredstvo i ima nominalnu vrednost od 100 evra u Austriji. Naravno, vrednost zlata koju Filharmonija sadrži je neizmerno vrednije od same nominalne vrednosti. 

Proizvođač  Težina  Čistoća 
Münze Österreich 

 

31.1g  999.9 

becka filharmonija

Južnoafrički Krugerrand  

Južnoafrički Krugerrand je investicioni zlatnik koji je poznat i tražen širom planete. U proizvodnji je od 1967. godine, i jako brzo je postao najpoznatiji zlatnik u svetu. Početkom 1980ih, čak 90% svih prodatih kovanica u svetu su bili Krugerrand-i. Od uvođenja do danas je proizvedeno preko 50 miliona ovih zlatnika. 

Ovaj zlatnik se javio u drugoj polovini 20og veka uoči velike tražnje za investicionim zlatom od fizičkih lica i pojedinaca. Predstavljao je lak, kvalitetan i prestižan način da se prosečan čovek uključi u ulaganje u zlato. Dan danas, ovaj zlatnik vrši istu funkciju.  

Proizvodi ga Rand Rafinerija, koja je osnovana 1920. kada je Britanska kolonijalna vlada odlučila da premesti proizvodnju južnoafričkih zlatnika iz Londona u Južnu Afriku. 

Na aversu kovanice se nalazi lik Paul Krugera, bivšeg predsednika Južne Afrike, po kom zlatnik dobija svoj naziv – Krugerrand. Dok na reversu se nalazi springbok antilopa, nacionalna životinja Južne Afrike.  

Proizvođač  Težina  Čistoća 
Rand Rafinerija  31.1g  916.7 

Krugerrand coin

Javorov list 

Kanadski Javorov list je zlatna kovanica koju godišnje izdaje Vlada Kanade. Proizvodi je Kraljevska kanadska kovnica, a ima zakonsku vrednost od 50 kanadskih dolara. Sa visokim stepenom čistoće od .9999 (24 karata), u nekim slučajevima čak .99999, ova kovanica spada među najčistije kovanice na svetskom tržištu.  

Standardna verzija ima minimalnu težinu od 1 trojske unce (31,10 grama), dok postoje i drugi formati sa različitim težinama i nominacijama.  

U proizvodnji je od 1979. i od tad je proizvedeno čak 37 miliona jedinica. Popularnost ove kovanice je usledila nakon pada tražnje za Krugerrandom uoči političkih kontroverza u Južnoj Africi koji su doveli do bojkota njihovih proizvoda tokom 80ih.  

Na jednoj strani kovanice nalazi se profil kraljice Elizabete II Kanade, dok je na drugoj strani prikazan prepoznatljiv kanadski javorov list – nacionalni simbol Kanade koji se nalazi i na njihovoj zastavi. Od 2024. javorov list nosi portret Kralja Čarlsa, novog monarha Komonvelta nacija.

Proizvođač  Težina  Čistoća 
Royal Canadian Mint  31.1g  999.9 

 

Javorov list kanadski zlamtnik

Britannia  

Vodeći zlatni dukat Kraljevske kovnice – britanski zlatni dukat od 1 unce Britannia. Ovaj zlatnik je oličenje istorije Britanije. Lik “Britannia” je pre skoro 2000 godina oblikovan kao simbol naroda i nacije. Rimljani su zamislili plemenitu, gracioznu ratnicu i postavili je na kovanice sa nazivom Britannia, kako se zvala nova severna provincija koju su osvojili. 

Britanska Kraljevska kovnica koja proizvodi ove dukate ima istoriju dugu 1100 godina, a po njenom primeru su otvorene i kovnice u njihovim bivšim kolonijama. 

Sam dukat Britannia je proizvede od čistog zlata (999.9) i u Britaniji nosi nominalnu vrednost od 100 funti i važi kao zvanično sredstvo plaćanja, naravno, vrednost u zlatu ovog dukata je višestruko veća nego njegova nominalna vrednost.  

Na prednjoj strani britanskih zlatnih dukata Britannia se nalazi lik kraljice Elizabete II.  Na dukatu su prikazane sledeće informacije: ime vladara „Elizabeth II DG“ (Dei Gratia – Milost Božja), „Reg, Fid, Def“ (Kraljica koja brani veru) i nominalna vrednost od 100 funti. Nakon što je Elizabetin sin Čarls nasledio britanski tron, sada se na novim izdanjima Britanije nalazi njegov portret i ime sa istim titulama. 

Na zadnjoj strani se nalazi međunarodno priznati originalni portret Britanije autora Filipa Nejtana. Nekada korišćena kao simbol britanskih ostrva, a zatim kao ženska personifikacija britanskog naroda, Britanija je veličanstvena ličnost. Nosi korintski šlem u odbrani ostrva. Njen trozubac vlada nad vodama Lamanša, dok je njen štit sa zastavom Ujedinjenog Kraljevstva spreman da zaustavi svakog osvajača. 

Proizvođač  Težina  Čistoća 
Royal Mint  31.1g  999.9 

 

Britannia kovanica  

Cena zlata (XAU-RSD)
253392 RSD/oz
  
+ 1239 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3319 RSD/oz
  
+ 40 RSD

Možda biste voleli da pročitate i