Dodaj upozorenje o ceni

Koje su najveće kompanije za proizvodnju zlata i tržišna kapitalizacija u svetu

Objavio Daniel Vasilev u kategoriji Vesti na dan 18.02.2022
Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Deset najvećih kompanija za proizvodnju zlata proizvede više zlata nego Kina i Rusija uzete zajedno, a one su lideri među zemljama za 2020. g. Proizvodnja privatnih firmi je skoro 900 tona (nakon nedavnih pripajanja u ovom sektoru februara 2022. g.), a ovih dveju država – nešto ispod 700 tona. Sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od gotovo 180 milijardi dolara, njihova procenjena vrednost iznosi skoro koliko i predviđeni bruto domaći proizvod Grčke za ovu godinu.

Više o ovoj temi: Top 10 najvećih rafinerija zlata u svetu

Ovde ćemo razmotriti koje su najveće kompanije za proizvodnju zlata u svetu po dva pokazatelja: proizvodnja zlata i tržišna kapitalizacija. Takođe ćemo videti kako one stoje u poređenju sa poslednjom top-listom Tavexa iz 2017. g.

Najveće kompanije za proizvodnju zlata

Newmont je postao najveća kompanija za proizvodnju zlata 2017. g., pošto je ostavio za sobom Barrick Gold. Od tada pa do danas ostaje na čelu ove top-liste.

Početkom februara 2022. g. došlo je do spajanja Angico Eagle i Kirkland Lake Gold, a ta transakcija iznosila je gotovo 11 milijardi dolara. Ta novonastala kompanija nastaviće da posluje pod imenom Angico Eagle Mines Limited, a njenim akcijama će se trgovati na berzama u Torontu i Njujorku pod tikerom AEM. Rezultat ove transakcije je tržišna kapitalizacija ovog društva od 22,4 milijarde dolara, čime ulazi u prvu trojku i po ovom pokazatelju.

U infografici niže videćete redosled kompanija po svakom od kriterijuma. Podaci o njihovoj proizvodnji su s kraja 2020. g., budući da do trenutka pisanja članka nisu sve kompanije podnele finansijske izveštaje. Njihova tržišna kapitalizacija zaključno sa 9. februarom 2022. g.

Infografika: Najveće kompanije za proizvodnju zlata u svetu, a prema tržišnoj kapitalizaciji


Prošle godine nije bilo promena kada su u pitanju dve prvorangirane kompanije, pošto se proizvodnja zlata kod obe smanjila podjednako. AngloGold Ashanti je, međutim, ispala iz prve trojke, pošto je njena proizvodnja opala za gotovo 10%. Kod Polyusa pad je bio dosta umereniji – od 2,71%. Najteže je smanjenje proizvodnje australijske Newcrest Mining – 12%.

Samo dve kompanije registruju povećanje proizvodnje zlata u odnosu na 2019. g. To su južnoafrička Gold Fields (4,4%) i jedina ruska kompanija na ovoj listi – Polymetal International (6,9%). Harmony Gold ostvaruje istu proizvodnju kao i godinu dana ranije.

Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji

Top lista najvećih kompanija po iznosu njihove tržišne kapitalizacije odražava rangiranje po pokazatelju proizvodnja zlata, ali samo za prva dva mesta. Na trećem mestu je Harmony Gold, koja je na prethodnoj listi bila poslednja.

Od sredine 2019. g. Harmony Gold je za impresivnih 62% bolja od indeksa kompanije Van Eck Vectors Gold Miners (takođe poznata po skraćenom nazivu na berzi GDX). Okuplja 51 kompaniju koje se bave proizvodnjom zlata i srebra, uključujući i Barrick Gold i Newmont. Smanjenjem cene zlata, akcije Harmonyja padaju za 50,7% sa vrhunca od 24. jula 2020. g. Uprkos tome kapitalizacija kompanije ostaje visoka.

Po pitanju promene cena, akcije Polyusa bile su stabilnije čak i od Harmonyja. Vrednost njenih hartija od vrednosti pala je tek za 34% sa vrha na dno. To može biti usled činjenice da ova ruska kompanija posluje sa najvećim dokazanim i mogućim rezervama zlata. One iznose 104 miliona finih unci ili 3,2 hiljade tona zlata.

Takođe, nakon značajnog pada od 18,3% sa vrha na dno, od početka jula naovamo akcije kompanije Newcrest Mining vratile su se rastu tokom jeseni prošle godine pre nego što će ponovo pasti početkom 2022. Njen oporavak duguje se dobrom temelju – kompanija ostvaruje visoke prihode i stabilnu zaradu. U poslednje tri godine prinos od njenih akcija raste. Samo za prethodnu kalendarsku godinu taj rast je iznosio celih 65%.

Angico Eagle je među kompanijama koje nisu ozbiljno zahvaćene pojeftinjenjem zlata. Pad njenih akcija sa vrha na dno od sredine 2020. do sada može se uporediti sa kompanijom Polyus. Uprkos tome, međutim, samo od početka 2019. do trenutka pisanja članka njene hartije od vrednosti poskupele su za 16%. Ona se takođe vratila rastu od sredine jula. Ono što stoji iza tog rasta je povećanje neto prihoda, koji iznose 189,6 miliona dolara za drugo tromesečje (77 centa po akciji) u odnosu na 105,3 miliona dolara u istom periodu prošle godine (43 centa po akciji). U istom tromesečju proizvodnja zlata porasla je za 59% na godišnjoj osnovici i dostigla 562 hiljada finih unci.

Šta se promenilo kod najvećih kompanija za proizvodnju zlata za četiri godine

U odnosu na prethodnu top-listu najvećih kompanija za proizvodnju zlata iz 2017. g. koju je napravio Tavex, tri od pet najvećih firmi još uvek su na listi. To su: Barrick Gold (tada na prvom mestu), Newmont Mining (drugo) i Newcrest Mining (četvrto).

  1. g. Goldcorp, tada pod brojem tri na top-listi, postaje vlasništvo Newmont Mining, a ta transakcija iznosi 10 milijardi dolara (premija od 17% iznad njene tržišne kapitalizacije). U velikoj meri na taj način Newmont postaje lider kako u proizvodnji, tako i po oceni poslovanja među kompanijama koje se bave proizvodnjom zlata.

Nakon nekoliko pikova akcija do gotovo 2300 penija po akciji, meksička Frensillo (broj pet za 2017. g.) danas se trguje po ceni od 11,6 dolara (822,84 penija). Tako kod nje ostaje gotovo nepromenjeno stanje u poslednjih jedanaest godina. Zanimljivo je da ova kompanija upravlja najvećim rudnikom srebra u svetu.

Osim naziva ono što se promenilo u protekle četiri godine na listi, jeste i veličina kompanija. Dok je 2017. Barrick Gold na prvom mestu sa tržišnom kapitalizacijom od „blizu 20 milijardi dolara“, danas procenjena vrednost firme iznosi 35 milijardi dolara. To jest, ona je poskupela skoro duplo za četiri godine. Newmont, koja je koštala 18,5 milijardi dolara, danas vredi 51 milijardu dolara.

Ovakva dinamika ne čudi. Uzimajući u obzir povećanje cene zlata, sasvim je prirodno da i kompanije iz ovog sektora poskupe. Treba, međutim, imati u vidu da su, za razliku od investicionog zlata, akcije kompanija za proizvodnju zlata dosta volatilnije.

Cena zlata (XAU-RSD)
255137 RSD/oz
  
+ 3998 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3235 RSD/oz
  
+ 78 RSD

Možda biste voleli da pročitate i