Dodaj upozorenje o ceni

Srbija i Kina potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini

Objavio Drago Matovic u kategoriji Vesti na dan 18.10.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
253147 RSD/oz
  
+ 994 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3309 RSD/oz
  
+ 30 RSD
Srpska i kineska zastava. Srbija i Kina potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini.

Srbija i Kina potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini – sporazum je bio najavljen nakon sastanka Predsednika Srbije i Predsednika Kine u Pekingu, gde se odvija forum o poznatom kineskom projektu “pojas i put”. Ovakav sporazum srpskim proizvođačima otvara vrata najbrže rastućeg potrošačkog tržištu na svetu.

Šta obuhvata sporazum? 

Sporazum bi trebao da omogući olakšan izvoz za čak 10.412 srpskih proizvoda i 8.930 proizvoda sa kineske strane. Procenjuje se da će sporazum stupiti na snagu u maju/junu naredne godine. Sa srpske strane, fokus je na poljoprivrednim proizvodima po kojima je Srbija poznata. Tu spadaju rakija, vino, pivo, kisela voda, šljiva, breskva, sojino ulje, i najbitnije, smrznute maline – koje u proteklih godinu dana beleže rast tražnje od čak 350%. Srbija se svake godine nalazi u top 5 proizvođača maline, 2022. godine se nalazimo na 3. mestu u svetu. 

Sporazum je gradualan, i carine na proizvode, kao što su rakija ili vino, će se postepeno smanjivati iz godine u godinu, dok u potpunosti ne budu ukinute. 

Kini ovakvi sporazumi odgovaraju, jer od 2004. godine Kina je postala neto uvoznik hrane i poljoprivrednih proizvoda. Od 2020. godine Kina proizvodi samo 65.8% hrane potrebne da zadovolji svoje stanovništvo. Iz ovog razloga, sporazumi o bescarinskoj trgovini sa neto izvoznicima poljoprivrednih proizvoda, kao što je Srbija, su jako bitni za kinesko potrošačko tržište. 

Više o ovoj temi: Kina – balon koji prosto neće pući? 

Pored plasiranja naših proizvoda na drugo-najveće potrošačko tržište na svetu, Srbija dobija olakšan uvoz mnogih kineskih proizvoda. Kineski proizvodi čine 12% uvoza Srbije, i nakon ovog sporazuma taj broj će se sigurno povećati. 

Kineske investicije u Srbiji 

Ovakav sporazum nije neočekivan, jer godinama Kina uvećava svoj udeo u privredi Srbije. Pretpostavlja se da će 2023. godine kineske investicije biti jednake svim investicijama iz Evropske Unije, trgovinska razmena sa Kinom je premašila 5 milijardi dolara prošle godine, i veća je za 185 puta u poređenju na pre deset godina. 

Kineske firme su takođe i najveći izvoznici u Srbiji, izvoz od Zijin Mining i Hesteel Serbia (Železara Smederevo) prošle godine je iznosio blizu 1.4 milijarde dolara. Ziđin u Srbiji poseduje rudnik zlata Čukaru Peki, za koji se procenjuje da sadrži blizu 500 tona zlata. 

Više o ovoj temi: Kina kupuje masivne količine zlata.

U Srbiji takođe posluje LingLong Tire za proizvodnju guma za automobile, kineski Yangfen za prozivodnju delova za automobile, Xingyu Automotive Light Systems za proizvodnju svetla za automobile, i mnoge druge kineske kompanije. 

Pored toga, infrastrukturne investicije od Kine su ogromne. Izgradnju brze pruge Beograd-Novi Sad, i sad produžetak iste do Subotice, izvodi China Railway International i China Communications Company. Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču su takođe izgradile kineske firme. Autoput Beograd-Čačak, obilaznica oko Beograda, fruškogorski koridor, termoelektrana Kostolac B, sve izvode kineske firme. 

Cena infrastrukturnih projekata 

Kineske infrastrukturne investicije su uglavnom jeftinije od alternativa i imaju brz proces izgradnje. Krediti iz Kine su fleksibilni, lako dostupni i bez strogih uslova što omogućava brz i lak razvoj infrastrukture u zemlji.

  1. Grafikon, dug Srbije prema Kini 

Dug Srbije prema Kini iznosi 3,7 milijardi evra, što je 8,4% ukupnog spoljnog duga Srbije.

Zaključak 

Ekonomska saradnja Srbije i Kine se iz godine u godinu povećava, ovaj sporazum je još jedan korak u tom smeru. Plasiranje srpskih firmi na tržište ovog azijskog giganta stvara prilike za naše proizvođače. Slobodna trgovina je ključni faktor za privredni razvoj. 

Cena zlata (XAU-RSD)
253147 RSD/oz
  
+ 994 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3309 RSD/oz
  
+ 30 RSD

Možda biste voleli da pročitate i