Dodaj upozorenje o ceni

Zašto Poljska kupuje ogromne količine zlata?

Objavio Drago Matovic u kategoriji Vesti na dan 11.08.2023
Cena zlata (XAU-RSD)
263243 RSD/oz
  
- 1863 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3251 RSD/oz
  
- 104 RSD
Zlatne rezerve Poljske. Poljska u proteklih godinu dana agresivno kupuje zlato.

Sa najskorijom kupovinom u julu, zlatne rezerve Poljske sada iznose neverovatnih 300 tona. Ovo takođe označava četvrti uzastopni mesec kupovine zlata od strane Narodne banke Poljske. Ovo je u skladu sa politikom njihovog guvernera, pošto je Adam Glapiński po preuzimanju svog drugog mandata 2021. godine najavio da planira povećanje zlatnih rezervi Poljske za 100 tona. Računajući ove najnovije kupovine, oni su otprilike 3/4 do ostvarivanja tog cilja. Od početka godine, povećali su zlatne rezerve za 2,3 miliona unci. Kupovine u proteklih godinu dana ukupno iznose 77 tona zlata. Kao što smo već preneli, Narodna banka Poljske takođe je repatrirala svoje zlatne rezerve 2019. godine, vraćajući 100 tona nazad u svoje sefove iz Londona.  

Više o ovoj temi: Istraživanje ukazuje da centralne banke pune svoje rezerve zlata.  

Trenutno su monetarne zlatne rezerve Poljske procenjene da vrede oko 18,8 milijardi dolara i čine oko 10,4% ukupnih rezervi Poljske. Poljska će nastaviti sa svojim kupovinama u narednim mesecima kako bi dostigla cilj povećanja od 100 tona. Poljska ima daleko najveće zlatne rezerve u poređenju sa drugim zemljama u CIE regiji, na primer Češka narodna banka, koja je takođe redovno kupovala zlato tokom protekle godine, ima samo 21 tonu zlata u svojim rezervama. Slovačka drži oko 32 tone zlata, a Mađarska 94 tone.
 

Zašto Poljska kupuje još zlata? 

Adam Glapinski, guverner Narodne banke Poljske, izjavio je sledeće u intervjuu: 

 “Zašto centralna banka poseduje zlato? Zato što će zlato zadržati svoju vrednost čak i kada neko ‘isključi svetlo’ globalnog finansijskog sistema. Naravno, ne pretpostavljamo da će se to dogoditi. Ali kako kaže izreka – unapred upozoren znači uvek osiguran. A centralna banka je obavezna da bude spremna čak i za najnepovoljnije okolnosti. Zato zlato ima posebno mesto u našem procesu upravljanja devizama.” 

Devizne rezerve centralne banke služe svrsi osiguravanja finansijske stabilnosti ekonomije zemlje. Zbog toga investiraju u likvidne i sigurne instrumente koji se mogu brzo prodati u kriznim vremenima. Međutim, takođe je važno povećavati vrednost svoje investicije, što je zlato postiglo za Poljsku, budući da su se cene zlata na globalnim tržištima od početka ove godine povećale za više od 6%.  

Poljska nije jedina zemlja koja kupuje još zlata, Češka je tokom protekle godine kupila blizu 10 tona zlata, Kina je u julu dodala 23 tone svojim rezervama. Turska takođe ponovo kupuje zlato, okončavajući seriju prodaja u martu i aprilu, dodajući 17 tona svojim rezervama u julu.  

Zlato kao sigurna investicija 

Centralne banke nastavljaju trend kupovine i repatrijacije zlata, čini se da u nesigurnim geopolitičkim i ekonomskim uslovima narodne banke se okreću sigurnijim investicijama za svoje rezerve. Zlato je oduvek bilo “sigurno utočište” za investitore, kako za institucije tako i za pojedince. Ranije ove godine, 96% centralnih banaka je izjavilo da je zlato najsigurnija investicija u njihovom portfoliju, prema istraživanju Invesco-a. 

Cena zlata (XAU-RSD)
263243 RSD/oz
  
- 1863 RSD
Cena srebra (XAG-RSD)
3251 RSD/oz
  
- 104 RSD

Možda biste voleli da pročitate i