Dodaj upozorenje o ceni
Kreiraj novi bot za cenu
+ -
Kreiraj novi bot za cenu
Sažetak za bot za cene

Možete da otkažete bot za cene u bilo kom trenutku i nemate nikakve novčane obaveze kada bot izvrši automatsku porudžbinu.

20 franaka/8 forinti austrougarski zlatni dukat Franc Jozef

Nema na stanju
Najistaknutiji austrougarski klasični zlatni dukat, dukat od 20 franaka/8 forinti Franc Jozef je primamljiv zlatni dukat u ... pročitaj više
Prodajemo Kupujemo
-
47622 din
The photos are used for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product.

Uvod

Najistaknutiji austrougarski klasični zlatni dukat, dukat od 20 franaka/8 forinti Franc Jozef je primamljiv zlatni dukat u dva različita apoena, koji svedoči o dugoj i bogatoj monetarnoj tradiciji Austrougarske. Poznat je takođe i pod nazivom Austrougarskih 8 forinti ili Austrougarskih 20 franaka i predstavlja istoriju Austrougarskog carstva, druge najveće evropske nacije i jedne od vodećih svetskih sila tog vremena. Prošlost je ovekovečena u zlatu od 21,6 karata, koje je izrađeno u skladu sa Latinskom monetarnom unijom, prvom velikom monetarnom unijom u Evropi. Zlatni dukat od 20 franaka/8 forinti je ukrašen grbom Kraljevine Ugarske i likom jednog od poslednjih velikih monarha Evrope, Franca Jozefa od Austrije. Izrađen između 1870. i 1892. godine od strane kovnice u Kremnici, koja danas nosi titulu jedne od najstarijih kovnica na svetu, austrougarski zlatni dukat od 20 franaka/8 forinti je od istorijskog značaja, što ga čini pogodnim za kolekcionare i investitore koji žele da poseduju upečatljiv i vredan zlatni dukat.

Zašto kupiti

 • Zlatni dukati od 20 franaka/8 forinti su ostaci slavne prošlosti Austrougarske. Ukrašeni grbom Kraljevine Ugarske, jedinstveni i bez premca, u dva apoena koji krase površinu dukata, naročito su poznati širom Centralne Evrope.
 • Austrougarskih 20 franaka/8 forinti su pogodni za kolekcije dukata. Ovaj dukat je oličenje istorije dva velika bivša evropska carstva, Kraljevine Ugarske i Austrougarskog carstva, i prikazuje jednog od vodećih monarha tog vremena, cara Franca Jozefa. Austrougarski zlatni dukat od 20 franaka/8 forinti je bogat istorijom i zato predstavlja odličan dodatak svakoj kolekciji dukata.
 • Austrougarski dukati od 20 franaka/8 forinti su novac. Austrougarski dukati od 20 franaka/8 forinti su izuzeti od poreza na dodatu vrednost i mogu se menjati širom Evrope od strane trgovaca plemenitim metalima i sličnih investitora.
 • Austrougarski dukati od 20 franaka/8 forinti su ekvivalent štednji. Austrougarski dukat od 20 franaka/8 forinti je idealan izbor za svakog ko se odluči za dugoročnu štednju i ceni sigurnost i stabilnost koju pruža posedovanje pravih zlatnih dukata.
 • Cena austrougarskog dukata od 20 franaka/8 forinti uslovljena je cenom zlata. Vrednost ovih zlatnih dukata je prvenstveno određena sadržajem finog zlata, čija cena zavisi od trenutne cene zlata.

Kupovina zlatnih predmeta znači niske rizike i održavanje bogatstva

Vrednost zlata je porasla tokom godina što ga čini odličnim za održavanje ili povećanje bogatstva.

 • Vrednost proizvoda (1kom.)
  50985 din
 • Otkupna cena
  47622 din
 • Vaš rizik sada
  3363 din

Činjenica: cena zlata u RSD je porasla za 41.28% u poslednjih 3 godina. Najniža cena je bila 163458 RSD/oz, a najviša 267823 RSD/oz. Trenutna cena na svetskom tržištu je 255137 RSD/oz

Istorija

Istorija austrougarske forinte

Da biste shvatili vrednost austrougarskog zlatnog dukata od 20 franaka/8 forinti, morate poznavati deo impresivne istorije Austrougarske kada je kralj Karlo I pretvorio Kraljevinu Ugarsku u veliku silu. Već značajna nacija tokom ranog drugog milenijuma, Ugarska će u 14. veku pod vladavinom kralja Karla I postati, geografski gledano, druga najveća kraljevina u Evropi. Na svom vrhuncu, Kraljevina Ugarska se prostirala od obale Jadranskog mora na zapadu do planinskog lanca Balkana na jugu, obuhvatajući veći deo Transilvanije na istoku, koja se danas smatra delom Rumunije, i dosežući do Karpatskih planina na severu. Drugim rečima, Mađarska je danas samo senka svoje nekadašnje slave. 

 

Karlo I, koga nazivaju i Karlo Robert, koji potiče iz italijanske i ugarske kraljevske porodice, položio je pravo na ugarski presto početkom 1300-ih. Njegovom vladavinom Kraljevina Ugarska se uzdiže i teritorijalno i ekonomski, uspostavljajući se kao jedna od vodećih zemalja u Evropi. Kako je to postigao? Njegove političke i vojne veštine su sigurno pomogle na tom putu, ali primarni izvor njegove moći koji mu je omogućio da efikasno i uspešno vlada bilo je zlato, mnogo zlata. 

 

Otprilike u vreme njegove vladavine otkrivena su bogata nalazišta zlata koja su se iskopavala u planinskom regionu koji bi se danas smatrao delom centralne Slovačke. Ovi rudnici su bili toliko bogati plemenitim metalom da je Kraljevina Ugarska postala najveći evropski i jedan od vodećih proizvođača zlata u svetu. Stalan dotok plemenitog metala koji puni blagajnu u velikoj meri je poboljšao Karlovu upravljačku moć. Međutim, bogatstvo sa planina ne bi doprinelo prosperitetu kraljevine u celini da nije bilo Karlove reforme; reforma monetarnog sistema zemlje koja je postavila temelje za austrougarski zlatni dukat. 

 

Svedočeći uspehu fiorina od 24-karatnog zlata koji se kovao u italijanskom gradu-državi Firenci koji je dominirao evropskom trgovinom u to vreme, Karlo je uveo sličan kovani novac koji je delio istu uniformnost u pogledu težine i čistoće, iako sa malo drugačijim dizajnom. Novi zlatni dukat u Austrougarskoj je nazvan „florentinus“, što je na kraju skraćeno na „forinta“, otuda i naziv apoena prikazan na austrougarskom zlatnom dukatu od 20 franaka/8 forinti.

 

Kako bi kovao novi dukat, Karlo je Kremnici, velikom rudarskom gradu u blizini bogatih nalazišta zlata, dao kraljevske privilegije da osnuje kovnicu novca koja bi proizvodila zlatne forinte. Kovnica je počela da pretvara zlatnu rudu u forinte koje su kasnije rasprostranjivane po celoj kraljevini. Zbog Karlovog obećanja da će uniformnost zlatne forinte održati stabilnom, inflacija, koja je ranije izazivala haos u ekonomiji, stavljena je pod kontrolu. Integritet forinte je takođe doprineo jačanju trgovine, koja je brzo porasla kao rezultat pogodnijeg i sigurnijeg načina poslovanja. To je dovelo do poboljšanja fiskalne situacije za mnoge gradove i opštine, od čega je, a zahvaljujući većim prihodima od poreza, korist imao i sam bužet kreljevine. Pored pomoći u rastu i obogaćivanju kraljevine, zlatne forinte su postale regionalna valuta za izmirivanje plaćanja.

 

Kovnica u Kremnici koju je Karlo ovlastio da kuje zlatnu forintu nadživeće Karla, postajući najvažniji proizvođač kovanog novca od plemenitih metala u regionu koji će, osim forinti, biti odgovoran za kovanje mnogih najpoznatijih zlatnih dukata u Evropi, a jedan od njih je i ovaj dukat. Kovnica u Kremnici i danas radi, što je čini jednom od najstarijih kovnica u svetu u kojoj se kontinuirano proizvodi novac.

 

 

Počeci austrougarskog zlatnog dukata od 20 franaka/8 forinti

Kraljevina Ugarska je u narednih nekoliko vekova polako asimilovana u domen habzburških careva, u to vreme jedne od najmoćnijih kraljevskih porodica u Evropi, i biće deo Austrijskog carstva do ranih 1800-ih. Posle poraza Austrije u austro-pruskom ratu 1867. godine, ugarski nacionalisti su iskoristili oslabljenu političku poziciju Austrije i obezbedili delimičnu nezavisnost Ugarske, koja joj je dala punu autonomiju u njenim unutrašnjim poslovima, ali koja je delila zajedničku spoljnu politiku sa Austrijom, čime je uspostavljena dvojna monarhija pod nazivom Austrougarska.

Uz vraćenu kontrolu nad svojim monetarnim poslovima, Ugarska je uvela zlatni kovani dukat od 20 franaka/8 forinti 1870. godine. Razlog zašto je na novim zlatnim dukatima bio prikazan apoen od 20 franaka bio je taj što je Austrija tri godine ranije sklopila ugovor sa Francuskom da postane članica Latinske monetarne unije, što se tada prirodno odnosilo i na Ugarsku. 

Ovu monetarnu uniju su prvobitno osnovale Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska 1865. godine i predstavljala je pokušaj ujedinjenja novca dotičnih zemalja u jedinstvenu valutu.  Osnivači unije su se dogovorili o ujednačenoj finoći i težini svog kovanog novca, koje su bile jednake francuskom srebrnom i zlatnom franku, i dogovorili su se da međusobno jednako razmenjuju zlatni i srebrni kovani novac, bez obzira na to da li nosi drugi dizajn, lik ili naziv. Standardizacija je olakšala i pojednostavila trgovinu među zemljama članicama i viđena je kao privlačan koncept, koji je naveo Austriju i Ugarsku da se pridruže.

 

Austrougarski zlatni dukati od 20 franaka/8 forinti su olakšali svakodnevnu trgovinu u Austrougarskom carstvu

Nakon 1870-ih i do Prvog svetskog rata, Austrougarska je napredovala. Industrija se širila, umetnički i naučni segmenti društva su napredovali, infrastruktura se modernizovala, železničke mreže, rečni kanali i luke su se gradile širom dvojne monarhije, Ugarska je postala vodeći izvor hrane za ostatak Evrope, a Carstvo kao celina postaje četvrti najveći proizvođač mašina na svetu. To je bila dinamična ekonomija u kojoj je austrougarski dukat od 20 franaka/8 forinti odigrao važnu ulogu olakšavajući svakodnevnu trgovinu. Sa rastućim prihodima i procvatom trgovine, vladajući car tog vremena, Franc Jozef (koji je prikazan na ovom dukatu), počeo se prirodno povezivati sa vremenom izobilja, te je tako i njegova popularnost rasla. Stekao je veliko poverenje u Ugarskoj, posebno imajući u vidu njegov pacifistički pristup prema Ugarskoj koji je uključivao dodeljivanje autonomne vladavine toj zemlji. 

Težina proizvoda u gramima
6.4516
Zlato težina u gramima
5.80644
Finoća
900
Zlato težina u finim uncama
0.18668
Prečnik (mm)
21
Debljina (mm)
-
Opis nominlane vrednosti
8 forinti/ 20 franaka
Proizvođač
Mađarska

Prednja strana

Prednja strana prikazuje cara Franca Jozefa sa lovorovim vencem. Naslov „FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR“, što znači „Franc Jozef I, milošću Božjom, austrijski car i apostolski kralj Ugarske, Hrvatske, Slavonije, Dalmacije“, okružuje njegov portret. Na kraljevoj liniji vrata se nalazi oznaka kovnice Kremnica „K.B.“. 

Zadnja strana

Zadnja strana prikazuje grb Kraljevine Ugarske okružen tekstom „MAGYAR KIRALYSAG“, što znači „Kraljevina Ugarska“ sa apoenom „20 Fr“ levo i „8 Frt“ desno. Na dnu se nalazi godina kovanja. 

Pakovanje

Svaki dukat se pakuje pojedinačno u tvrdu plastičnu kapsulu po želji.

Prilikom porudžbine preko naše onlajn prodavnice, možete da izaberete da vam se proizvodi isporuče putem DExpress-a ili da ih preuzmete lično u našem uredu u Beogradu.

Isporuka putem DExpress-a

Nakon što primimo vašu uplatu, proizvodi će biti poslani u roku od 24 sata. Rok isporuke je 1 ili 2 radna dana. DExpress kurir će vas kontaktirati putem telefona.

Isporuka paketomatu DExpress

Nakon što primimo vašu uplatu, proizvodi će biti poslani u roku od 24 sata. Vreme isporuke je obično u roku od 1 ili 2 radna dana. Molimo vas da navedete svoj broj telefona kako biste dobili obaveštenje putem SMS-a sa kodom za potvrdu kada vaš paket stigne.

Lično preuzimanje

Dobrodošli ste da dođete i preuzmete svoje proizvode u našem uredu u Beogradu istog dana kada primimo vašu uplatu.

U oba slučaja, potrebno je da ponesete važeći identifikacioni dokument da biste preuzeli proizvode. Klijent, platilac i primalac moraju biti ista osoba.

Osiguranje

Paket je u potpunosti osiguran, a u izuzetno malo verovatnom i retkom slučaju da se paket izgubi ili ošteti, poslaćemo ponovo artikle ili ćemo vam vratiti novac.

Pakovanje

Proizvodi se pakuju u zaštitnu ambalažu i stavljaju se u diskretno pakovanje bez brenda.

Kašnjenja

Ako dođe do kašnjenja isporuke ili ako naručeni proizvod nije na zalihama, uvek ćemo vas kontaktirati putem e-pošte da bismo vam pružili detalje o isporuci.

Cene isporuke

U ovom trenutku cena isporuke je formirana troškovima osiguranja i „Pouzećem“

Napominjemo da svaka isporuka sadrži 0,50% dodatnih troškova za osiguranje i 0,50% dodatnih troškova ako odaberete način plaćanja „Pouzećem“.

Sigurna isporuka

Svaka pošiljka se diskretno pakuje i potpuno je osigurana, kako biste mogli da naručite proizvode online bez straha.

Velika dostupnost zaliha

Većina Tavex proizvoda je uvek dostupna, zato Tavex može brzo da isporuči i da preuzme istog dana po vrhunskim cenama na tržištu. Tavex je zvanični partner najvećih svetskih kovnica, kao što su kovnica Perth u Australiji, Austrijska kovnica (Munze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., PAMP Suisse i Valcambi rafinerije – tržišnih lidera u proizvodnji zlatnih poluga – ali i mnogih drugih rafinerije i distributera zlata.

Niske cene

Zahvaljujući iskustvu od preko 25 godina i velikim obima transakcija, Tavex vam može ponuditi najbolje cene na tržištu. U isto vreme, možete i maksimalno da povećate povrat investicija zahvaljujući niskim maržama i rasponima kojima upravlja Tavex.

Ovaj proizvod nije fizički dostupan u našem skladištu.

Zakažite besplatnu privatnu konsultaciju
Saznajte više o investicionim proizvodima i steknite vredne uvide u tržište.