Dodaj upozorenje o ceni
Kreiraj novi bot za cenu
+ -
Kreiraj novi bot za cenu
Sažetak za bot za cene

Možete da otkažete bot za cene u bilo kom trenutku i nemate nikakve novčane obaveze kada bot izvrši automatsku porudžbinu.

20 lira Italijanski zlatni dukat Umberto I

Nema na stanju
Ako želite da posedujete delić Italije iz 19. veka, perioda koji je obeležen izuzetnim kulturnim promenama i ... pročitaj više
Prodajemo Kupujemo
-
47224 din
The photos are used for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product.

Uvod

Ako želite da posedujete delić Italije iz 19. veka, perioda koji je obeležen izuzetnim kulturnim promenama i fascinantnim promenama moći, Tavex vam sa zadovoljstvom predstavlja zaista intrigantan primerak: zlatni dukat od 20 lira Umberto I. Zlatni dukat od 20 lira predstavlja istoriju dinastije Savoja, jedne od najstarijih kraljevskih porodica na svetu, i njihovu težnju za osvajanjem i ujedinjenjem nekada podeljenog italijanskog poluostrva pod jednu upravu. Zlatni dukati, pored toga što svedoče o zanimljivoj istoriji transformacije Italije u ujedinjeno kraljevstvo, takođe označavaju prvi zajednički kovani novac u zemlji posle više od 300 godina.

To znači da se italijanskih 20 lira odlično uklapa u kolekciju kovanica i, uprkos svojoj relativnoj retkosti, one su i dalje po povoljnoj ceni, što ih čini idealnom investicijom za one koji žele da čuvaju svoje bogatstvo u fizičkim zlatnim dukatima.

Zašto kupiti

 • Zlatni dukati od 20 lira Umberto I su pogodni za kolekcije. Relativna retkost i to što su odraz bogate i živopisne istorije Italije čine zlatne dukate od 20 lira popularnim među kolekcionarima i numizmatičarima.
 • Zlatni dukati od 20 lira Umberto I su novac. Izuzeti su od poreza na dodatu vrednost i mogu se menjati širom Evrope od strane trgovaca plemenitim metalima i sličnih investitora.
 • Zlatni dukati od 20 lira Umberto I su bili deo prve evropske monetarne unije. Zlatni dukati od 20 lira su bili italijanski monetarni simbol stabilnosti, uniformnosti i poverenja, što ih čini sastavnim delom Latinske monetarne unije, prve velike evropske valutne unije.
 • Zlatni dukati od 20 lira Umberto I su odličan način da diversifikujete svoj portfolio. Niska korelacija zlata sa drugim finansijskim sredstvima omogućava da italijanski zlatni dukati od 20 lira služe kao investicioni portfolio protiv tržišnog rizika.
 • Zlatni dukati od 20 lira Umberto I su ekvivalentni štednji. Italijanski zlatni dukati od 20 lira su idealan izbor za svakog ko se odluči za dugoročnu štednju i ceni sigurnost i stabilnost koju pruža posedovanje pravih zlatnih dukata.

Kupovina zlatnih predmeta znači niske rizike i održavanje bogatstva

Vrednost zlata je porasla tokom godina što ga čini odličnim za održavanje ili povećanje bogatstva.

 • Vrednost proizvoda (1kom.)
  50559 din
 • Otkupna cena
  47224 din
 • Vaš rizik sada
  3335 din

Činjenica: cena zlata u RSD je porasla za 44.19% u poslednjih 3 godina. Najniža cena je bila 163458 RSD/oz, a najviša 267847 RSD/oz. Trenutna cena na svetskom tržištu je 252876 RSD/oz

Istorija

Dinastija Savoja i italijanski zlatni dukat od 20 lira

Stvaranje italijanskog zlatnog dukata od 20 lira se može pripisati jednoj od najstarijih kraljevskih porodica na svetu, tačnije, dinastiji Savoja. Nasleđe dianstije Savoja je počelo pre skoro hiljadu godina na maloj teritoriji Alpa između Švajcarske, Francuske i Italije. Ono što je posebno interesantno je da tokom vekova koji su usledili, dinastija Savoja nije proširila svoje teritorije tradicionalnim putem, tj. osvajanjem silom, već sklapanjem pogodnih brakova i podsticanjem saveza. Iako je dinastija nekoliko puta gubila teritorije od većih regionalnih igrača poput, na primer, Napoleona Bonaparte, uvek je nekako uspevala da vrati svoju zemlju, pa čak i nekoliko dodatnih.

Početkom 19. veka, Italija je bila deo Francuskog carstva, ali zbog Napoleonovog poraza u odlučujućoj bici kod Vaterloa, carstvo je palo, a francuska vladavina nad Italijom okončana. Italija je bila podeljena na regije, od kojih su mnoge postale satelitske države Austrije, kao nagrada za učešće Austrije u Napoleonovim ratovima. Dinastija Savoja je imala više sreće u podeli Italije, dobivši autonomnu upravu nad ostrvom Sardinijom i severozapadnim delom Italije koji se graniči sa Francuskom. Novi region je nazvan Kraljevinom Sardinijom i postao je jedan od tri najveća regiona u Italiji.

Neujedinjena Italija nije imala centralnu upravu niti jaku vojsku, baš kao što je Austrija i planirala, što je samoj Austriji omogućilo da lakše indirektno upravlja velikim delom italijanskih teritorija. Sredinom 19. veka počinje snažan revolucionarni pokret pod vođstvom nacionalista koji su želeli da ujedine Italiju. Posle nekoliko pobuna protiv austrijske vladavine u velikim severnim italijanskim gradovima, Kraljevina Sardinija, željna proširenja svojih teritorija, odlučuje da objavi Prvi italijanski rat za nezavisnost protiv Austrijanaca. Na nesreću revolucionara, kampanja se brzo završava posle nekoliko presudnih poraza od austrijskih snaga. 

Povređena, ali ne i pobeđena, Kraljevina Sardinija pokušava to isto deceniju kasnije sa Vitoriom Emanuelom II (otac Umberta) na čelu, objavljivanjem Drugog italijanskog rata za nezavisnost Austrijancima 1859. godine. Ova kampanja se pokazala uspešnijom, delimično zahvaljujući vojnoj podršci koju je pružio Napoleon III i snažnijem i organizovanijem nacionalističkom pokretu na čelu sa poznatim italijanskim revolucionarom Đuzepeom Garibaldijem. Nakon dve godine krvoprolića, Vitorio Emanuele II je uspeo da obezbedi sve delove Italije osim Rima i venecijanske regije na severoistoku. Nakon toga, 1861. godine je proglašena Kraljevina Italija, sa kraljem Vitoriom Emanuelom II kao vladarom. To gotovo pedesetogodišnje nastojanje da se Italija ujedini rezultirao je i uvođenjem zlatne lire, na kojoj je prikazan pobednik, kralj Vitorio Emanuele II i kraljevski grb njegove dinastije Savoja. Mnogi su smatrali kralja Vitorija ocem otadžbine zbog uloge koju je odigrao u ujedinjenju Italije. Iako nije jedina osoba odgovorna za ujedinjenje Italije, on se svakako pokazao kao veliki diplomata i vojni strateg. Kralj Vitorio Emanuele II je čvrsto vladao Italijom sve do svoje smrti 1878. godine, kada je presto pripao njegovom sinu Umbertu I.

Zlatni dukati lire ujedinjuju italijanski novac

Dinastija Savoja ne samo da je uspela da ujedini Italiju, već i kovani novac ove zemlje. Pre ujedinjenja, običaj je bio da svaka veća regija izdaje sopstveni novac. Na primer, Papske države, odnosno deo Italije kojim je vladao papa, koristile su novac skudo, Kraljevina Napulj je trgovala novcem piastra, Lombardija-Venecija je kovala novac fiorin, a Kraljevina Sardinija je izdavala lire. Nove zlatne lire su bile nastavak novca koji je koristila Kraljevina Sardinija. Razlog za izbor lire iz Sardinije je bila činjenica da je ona već bila izrađena 1816. godine da bi dostigla francuski zlatni franak u smislu finoće i težine. To je omogućilo da se koristi unutar Francuske jednako kao i franak, a i da se franak koristi unutar Sardinije: tako je olakšana trgovina i razmena robe. Pored toga, francuski zlatni franak je bio za vreme italijanskog ujedinjenja novca velika regionalna valuta, pa je odluka da se lira bazira na francuskom franku imala još više smisla. Nova uniformnost zlatne lire je podstakla trgovinu unutar Italije i takođe doprinela tome da Italija bude jedna od osnivača prve velike evropske valutne unije, Latinske monetarne unije.

Italijanski zlatni dukat od 20 lira je bio deo evropskog zlatnog standarda

Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska su 1865. godine osnovale prvu veliku valutnu uniju u Evropi pod nazivom Latinska monetarna unija. Unija je bila pokušaj da se novac tih zemalja ujedini u jedinstvenu valutu. Osnivači unije su se složili oko ujednačene finoće i težine njihovog kovanog novca, koji je trebalo da bude jednak francuskom srebrnom i zlatnom franku, što je Kraljevina Sardinija već učinila 50 godina ranije, kao i oko toga da međusobno jednako razmenjuju zlatni i srebrni kovani novac, bez obzira na to da li nosi drugi dizajn, lik ili naziv. Odnos dva plemenita metala je takođe standardizovan, sa 4,5 grama srebra jednako 290322 grama zlata, tj. u razmeri od 15,5 na prema 1. Ta standardizacija je olakšala i pojednostavila trgovinu među zemljama članicama i smatrala se privlačnim konceptom, što je dovelo do toga da se i druge evropske zemlje pridruže. Iako je unija imala brojne propuste, a jedan od njih je da su pojedinačne vlade preterivale sa izdavanjem papirnog novca preko predviđenog fiksnog iznosa koji je postavljen između papirnih novčanica i kovanica od plemenitih metala, svi ti propusti su bili posledica loše procene ljudi, a ne neuspeh samog ujedinjenja kovanica od plemenitih metala. Uprkos tome, unija se proširila do početka Prvog svetskog rata, a prestaje postojati deceniju kasnije, 1927. godine.

Italijanski zlatni dukat od 20 lira i kralj Umberto I

Kao i svi članovi kraljevske dinastije Savoja, i princ Umberto I je dobio najbolje moguće obrazovanje. Ipak, uprkos obrazovanju, od njega se očekivalo da će se posvetiti vojnoj karijeri, posebno ako se uzme u obzir da revolucionarni rat za ujedinjenje Italije u to vreme još uvek traje. Svoju karijeru je započeo kao kapetan u vojsci Sardinije gde je, zajedno sa svojim saborcima, vodio nekoliko odlučujućih bitaka protiv austrijskih snaga tokom drugog i trećeg italijanskog rata za nezavisnost. Svojim herojskim držanjem u mnogim bitkama izvojevao je nekoliko odlikovanja i dobar položaj za svoje građane.

Posle smrti kralja Vitoria Emanuela II 1878. godine, princ Umberto I postaje drugi kralj ujedinjene Italije. Neki bi rekli da je njegova vladavina bila kontroverzna. Sa jedne strane je nazivan dobrim kraljem, jer je nekoliko puta tokom svoje vladavine pokazivao brigu i empatiju za obične ljude. Na primer, kada su velike poplave pogodile Veneciju, otišao je u pogođena područja da organizuje humanitarni rad. Takođe, kada je katastrofalan zemljotres uništio italijanski grad Kazamičolu 1883. godine, kralj Umberto se ponovo uključio, nudeći i finansijsku i ličnu pomoć. Ponudio je sličnu pomoć i godinu dana kasnije kada je izbila epidemija kolere u južnim delovima Italije. Sa druge strane, kralja Umberta I nisu voleli pripadnici levičarskih krugova. Njegova nepopularnost u ovoj grupi se može delimično objasniti njegovim kolonijalnim poduhvatima u Africi, koji su donekle bili neuspešni, a i time što je njegova vladavina bila povezana sa porastom konzervativnih elemenata u italijanskoj vladi.

Vladavina kralja Umberta I je okončana 1900. godine, kada ga je ubio italijanski anarhista u znak odmazde zbog toga što je predvodio ustanak u Milanu. U pokušaju da uspostavi red tokom ustanka, italijanski general je naredio svojim ljudima da pucaju na pobunjenike. Posle ustanka, kralj Umberto je odlikovao generala za uspešno uspostavljanje reda na ulice Milana. Zbog Umbertovog postupka prema generalu, anarhista je odlučio da ubije kralja.

Uprkos tome što je Umberto vladao duže od svog oca, kralja Vitoria Emanuelea II, zlatni dukati od 20 lira sa njegovim likom su mnogo malobrojniji. Tačnije, iako je kralj Umberto I vladao do 1900. godine, poslednji zlatni dukati od 20 lira na kojima je prikazan njegov lik su iskovani 1897, tri godine ranije. 

Težina proizvoda u gramima
6.4516
Zlato težina u gramima
5.80644
Finoća
900
Zlato težina u finim uncama
0.18668
Prečnik (mm)
21
Debljina (mm)
-
Opis nominlane vrednosti
20 lira
Proizvođač
Italija

Prednja strana

Prednja strana prikazuje sliku kralja Umberta I. Njegov portret okružen je naslovom „UMBERTO I RE D'ITALIA“, što znači „Umberto I kralj Italije“. Na liniji kraljevog vrata se nalazi godina kovanja i potpis gravera „SPREANZA“. 

Zadnja strana

Zadnja strana sadrži kraljevski grb dinastije Savoja ukrašen krunom na vrhu i okružen vencem od lišća. Na sredini je prikazan apoen kovanice „L 20“ sa kraljevskim grbom. Oznaka kovnice je ugravirana na dnu kovanice.

Pakovanje

Svaki dukat se pakuje pojedinačno u tvrdu plastičnu kapsulu po želji. 

Prilikom porudžbine preko naše onlajn prodavnice, možete da izaberete da vam se proizvodi isporuče putem DExpress-a ili da ih preuzmete lično u našem uredu u Beogradu.

Isporuka putem DExpress-a

Nakon što primimo vašu uplatu, proizvodi će biti poslani u roku od 24 sata. Rok isporuke je 1 ili 2 radna dana. DExpress kurir će vas kontaktirati putem telefona.

Isporuka paketomatu DExpress

Nakon što primimo vašu uplatu, proizvodi će biti poslani u roku od 24 sata. Vreme isporuke je obično u roku od 1 ili 2 radna dana. Molimo vas da navedete svoj broj telefona kako biste dobili obaveštenje putem SMS-a sa kodom za potvrdu kada vaš paket stigne.

Lično preuzimanje

Dobrodošli ste da dođete i preuzmete svoje proizvode u našem uredu u Beogradu istog dana kada primimo vašu uplatu.

U oba slučaja, potrebno je da ponesete važeći identifikacioni dokument da biste preuzeli proizvode. Klijent, platilac i primalac moraju biti ista osoba.

Osiguranje

Paket je u potpunosti osiguran, a u izuzetno malo verovatnom i retkom slučaju da se paket izgubi ili ošteti, poslaćemo ponovo artikle ili ćemo vam vratiti novac.

Pakovanje

Proizvodi se pakuju u zaštitnu ambalažu i stavljaju se u diskretno pakovanje bez brenda.

Kašnjenja

Ako dođe do kašnjenja isporuke ili ako naručeni proizvod nije na zalihama, uvek ćemo vas kontaktirati putem e-pošte da bismo vam pružili detalje o isporuci.

Cene isporuke

U ovom trenutku cena isporuke je formirana troškovima osiguranja i „Pouzećem“

Napominjemo da svaka isporuka sadrži 0,50% dodatnih troškova za osiguranje i 0,50% dodatnih troškova ako odaberete način plaćanja „Pouzećem“.

Sigurna isporuka

Svaka pošiljka se diskretno pakuje i potpuno je osigurana, kako biste mogli da naručite proizvode online bez straha.

Velika dostupnost zaliha

Većina Tavex proizvoda je uvek dostupna, zato Tavex može brzo da isporuči i da preuzme istog dana po vrhunskim cenama na tržištu. Tavex je zvanični partner najvećih svetskih kovnica, kao što su kovnica Perth u Australiji, Austrijska kovnica (Munze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd., PAMP Suisse i Valcambi rafinerije – tržišnih lidera u proizvodnji zlatnih poluga – ali i mnogih drugih rafinerije i distributera zlata.

Niske cene

Zahvaljujući iskustvu od preko 25 godina i velikim obima transakcija, Tavex vam može ponuditi najbolje cene na tržištu. U isto vreme, možete i maksimalno da povećate povrat investicija zahvaljujući niskim maržama i rasponima kojima upravlja Tavex.

Ovaj proizvod nije fizički dostupan u našem skladištu.

Zakažite besplatnu privatnu konsultaciju
Saznajte više o investicionim proizvodima i steknite vredne uvide u tržište.